Petak, 25. jul 1997.

HAVIJER SOLANA, GENERALNI SEKRETAR NATO

"Obecavam hapsenje svih optuzenih za ratne zlocine"

Vasington, Rojter. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana juce je dao licno obecanje da ce se optuzeni za ratne zlocine u Bosni naci pred medjunarodnim sudom pre nego sto medjunarodna zajednica napusti tu oblast.

"Moje je licno obecanje da ce ratni zlocinci biti tamo gde treba da budu, sto znaci pred sudom, pre nego sto medjunarodna zajednica napusti Bosnu", rekao je Solana novinarima.

On je, medjutim, naglasio da ce medjunarodne snage u Bosni hapsiti optuzene za ratne zlocine tek kada to bude takticki moguce.

"Ukoliko sretnete ratnog zlocinca koji je okruzen sa 100 ljudi... tada nemate obavezu da hapsite", rekao je Solana. Ipak, on je primetio da zapecacene optuznice protiv ratnih zlocinaca dopustaju bolje pripreme hapsenja.

Solana je spomenuo operaciju hapsenja osumnjicenih ratnih zlocinaca ovog meseca u Prijedoru. "Mislim da je ta politika otvorila novu dinamiku i mi je moramo iskoristiti na inteligentan nacin", rekao je on. "Mislim da ce se situacija na Palama, zbog te operacije, tog slucaja u Prijedoru, sada promeniti."

Solana je odbio da govori detaljnije o tome kakve bi promene mogle da uslede i rekao da za sprovodjenje hapsenja optuzenih za ratne zlocine nisu potrebna nova uputstva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /