Petak, 25. jul 1997.

NIKOLAS BERNS, PORTPAROL STEJT DIPARTMENTA

SAD uznemirene zbog zatvaranja medija u Srbiji

Ogranicenje delovanja TV i radio stanica otezava integraciju Srbije i Crne Gore u medjunarodnu zajednicu

Beograd. - Portparol americkog Stejt dipartmenta Nikolas Berns izjavio je da su SAD uznemirene zbog zatvaranja velikog broja lokalnih TV i radio stanica u Srbiji neposredno pred parlamentarne i predsednicke izbore.

U Biltenu americke informativne agencije (USIA) navodi se da je Berns u sredu rekao da ovakvi postupci vlasti u Srbiji predstavljaju "korak nazad u procesu demokratizacije i dodatno odlazu integraciju Srbije i Crne Gore u medjunarodnu zajednicu".

- Vlada SAD je u vise navrata izrazavala svoju zabrinutost zbog toga sto vlasti Srbije i Crne Gore mogu pokusati da zatvore radio i TV stanice i konfiskuju njihovu imovinu, ako ove stanice nastave da rade bez odobrenja vlade. Mi priznajemo pravo i odgovornost drzave da regulise svoj sistem emitovanja, ali je vlada SAD naglasila da to pravo ne sme biti zloupotrebljeno, da bi se preokrenuo razvoj slobodnih i nezavisnih medija. Medijska situacija u Srbiji i Crnoj Gori namerno je pustena da se razvija u pravnom vakuumu, dok se vlada uzdrzavala od izdavanja neophodnih dozvola medijima - navodi se u saopstenju.

- Uznemireni smo izvestajima da jedan broj TV i radio stanica nedavno zatvoren, a posebno nas je razocaralo sto su ovi koraci preduzeti u periodu koji neposredno prethodi parlamentarnim i predsednickim izborima u Srbiji. Sjedinjene Drzave snazno podrzavaju razvoj nezavisnih medija. Praksa u ogranicavanju delovanja radio i TV stanica predstavlja korak nazad u procesu demokratizacije i dodatno otezava integrciju Srbije i Crne Gore u medjunarodnu zajednicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /