Petak, 25. jul 1997.

POSLE PREKJUCERASNJEG HAPSENJA ISPRED SAVEZNE SKUPSTINE

Pusteni clanovi studentskog obezbedjenja

Miroslav Maravic: Nisu me tukli jer sam potpisao da sam udario policajca. Nenad Sitarica: Odrzali su mi pravi ideoloski cas. Vanja Markovic: Nisam psovao policiju. Protiv njih ce biti pokrenut prekrsajni postupak a advokate ce obezbediti Studentski parlament

Cas ideologije umesto batina: Milicija hapsi
jednog od clanova studentskog obezbedjenja
u toku protesta ispred Savezne skupstine

Beograd. - Sprecavajuci studente da se domognu Savezne skupstine, u vreme Miloseviceve inauguracije, pripadnici MUP-a Srbije priveli su trojicu studenata clanova studentskog obezbedjenja. Prema jednom od njih, Miroslavu Maravicu, studentu prve godine Filozofskog fakulteta, policija je primenila silu nanevsi mu lake telesne povrede. Sva trojica su juce ujutru pustena iz tzv. "Bele kuce"- Stanice milicije u Ulici 29. novembra i protiv njih ce biti pokrenut prekrsajni postupak.

Kako nam je rekao Maravic, sve se desilo u parku pored Savezne skupstine, dok je policija potiskivala narod koji ih je gadjao starim cipelama. "U jednom trenutku cipela koju je bacio covek bez jedne ruke, pogodila je policajca u glavu. On se okrenuo i video mene kako vicem gradjanima da to vise ne rade. Mislim da se tom policajcu nije svidela moja faca pa me je uhvatio za ruku i poceo da me udara. Ubrzo mu se "pridruzilo" jos nekoliko kolega. Ja ih nisam ni pipnuo vec sam samo pokusao da se iskobeljam kako ne bih dobio jos vise modrica. Tada su me prislonili uz zid neke zgrade, stavili mi lisice i odveli u "maricu" - ispricao nam je Maravic. Kada su priveli i ostalu dvojcu akademaca, odvezli su ih u stanicu milicije u Ulici 29. novembra na "nocenje".

- Nisu me tukli u stanici, verovatno, zbog toga sto sam ja samoinicijativno, da me ne bi tukli, potpisao izjavu da sam mozda prilikom hapsenja udario nekog od policajaca. To naravno nije tacno posto ja nisam pruzao nikakav otpor dok su me tukli - rekao je Maravic, naglasivsi da je policajce "tukao" povicima "ua".

Pogresna politicka ubedjenja

Vrhunac cinizma u celoj akciji hapsenja akademaca desio se kada su roditelji uhapsenog Miroslava Maravica dosli u stanicu milicije da vide sta im je sa sinom.

- Neki inspektor u civilu, procelav i debeo, prisao nam je i cestitao na hrabrosti naseg sina. On nam je rekao kako je nas sin hrabar mladic, kome se svi u toj stanici dive, posto je sam skocio pred policijski kordon i opalio samare policajcima, zbog cega je ustvari i uhapsen. Zatim je dodao da je Miroslav pogresnog politickog ubedjenja i da mnogo voli da protestuje - rekli su roditelji uhapsenog Maravica.

Nenad Sitarica, student Fakulteta politickih nauka, uhapsen je iz krajnje tragikomicnih razloga. Naime, kada je video kakao hapse njegovog kolegu i druga Maravica, Sitarica je pokasao da pronadje Maravicevu devojku.

- Popeo sam se na neka parkirana kola ne bi li dozvao Miroslavljevu devojku. U tom trenutku ugledao sam nekog penzionera sa ciglom u ruci kako krece ka policiji. Sleteo sam sa kola i izvukao mu ciglu iz ruke u nameri da je bacim pod kola. Tada me je, sa ciglom u ruci, spazio policajac. Prisao mi je i zavrnuo ruku, nakon cega me je strpao u "maricu", izjavio je Sitarica.

Ni prema njemu nisu primenjivali silu u stanici, ali su mu zato odrzali pravi ideoloski cas u kojem mu je objasnjeno da "studira bezvezan fakultet, da je pogresnih politickih ubedjenja i da bi bilo bolje da sedne i uci".

Treceg studenta, Vanju Markovica, policija je uhapsila zbog navodnog psovanja policije. Sva trojica tvrde da nijedna optuzba nije tacna i da za svoje tvrdnje imaju svedoke. Optuzene, kako su nam rekli u Studentskom parlamentu, branice advokati koje su im oni obezbedili.

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /