Petak, 25. jul 1997.

SKUPSTINA CRNE GOREPREDLAGACI POVUKLI PREDLOG REZOLUCIJE ZA PROMENU USTAVA I KANDIDATURU SLOBODANA MILOSEVICA

Miloseviceve poruke "iskljucile" raspravu

Nema svrhe voditi bilo kakvu raspravu o predlogu rezolucije - rekao je sef poslanickog kluba "Narodne sloge" Predrag Popovic - jer stavove opozicije niko nije uvazavao

Podgorica. - Opozicioni poslanicki klubovi, predlagaci Rezolucije o inicijativi SPS-a za promjenu Ustava SRJ i kandidaturi Slobodana Milosevica za funkciju predsjednika SRJ, povukli su juce svoj predlog, pa je predsjedavajucem jedino preostalo da zakljuci sjednicu.

Sef poslanickog kluba "Narodne sloge" Predrag Popovic ovaj potez predlagaca obrazlozio je sljedecim rijecima:

- Zelim da vas obavijestim, da nakon jucerasnje inauguracije gospodina Slobodana Milosevica i poruka koje je uputio javnosti, predlagaci ove Rezolucije smatraju da nema svrhe voditi dalju raspravu, pa u skladu sa pravom koje nam daje Poslovnik, povlacimo ovu Rezoluciju. Predlagaci su tokom dosadasnje rasprave saopstili sto su imali, a vidjeli smo da nema interesa unutar DPS-a, barem ne velikog, da se o ovoj temi razgovara. I vi i javnost ste culi poruke opozicije. Nadamo se da ste ih ozbiljno i valjano shvatili. Nasa vrata za razgovore o stvarnim demokratskim reformama su otvorena - kazao je poslanik Popovic.

Sjednica parlamenta je juce, inace, pocela bez poslanika iz kluba "Narodne sloge", sto je bio znak da se nesto neobicno desava. Do momenta kada je saopsteno da predlagaci povlace Rezoluciju, govorili su poslanici Orhan Sahmanovic, iz SDA, i Ferhat Dinosa, iz kluba Demokratske unije Albanaca, koji je naglasio da u grijehe Slobodana Milosevica neizostavno treba uvrstiti i Kosovo. On je kazao da narodu treba otvoreno reci da nema skidanja sankcija bez rjesavanja statusa Kosova, da bez toga nema ni mira, niti ukljucenja u Evropu.

- Albancima u Crnoj Gori nije svejedno kako ce se regulisati status njihove brace na Kosovu - rekao je Dinosa, sugerisuci crnogorskoj vlasti i opoziciji da se zaloze za otvaranje dijaloga rezima u Srbiji i Jugoslaviji sa kosovskim Albancima.

Posle zakljucenja sjednice parlamenta, zamolili smo potpredsjednika Vlade Midoraga Vukovica da prokomentarise ishod rasprave o predlozenoj Rezoluciji, imajuci na umu da je upravo on, u ime Vlade, podrzao jedan ovakav politicki akt, posebno onaj njegov dio koji se odnosi na promjene Ustava SRJ.

- Ja mislim da postoji u Crnoj Gori cak i politicki konsenzus oko jednog vrlo vaznog pitanja, a to je da u ovom trenutku ni drzavni ni politicki prioritet Crne Gore nijesu promjene saveznog Ustava. To je demonstrirano i u ovoj Skupstini - i ovom prilikom i u ranijim prilikama - rekao je Vukovic.

- Taj dio je bio sadrzan i u ovoj Rezoluciji, - nastavio je Vukovic - i on je bio opsteprihvatljiv. Tu nije bilo nikakve dileme, cak ni u ovako politicki podijeljenom i razlicito mislecem parlamentu. Drugo pitanje, oko konkretne licnosti na celu savezne drzave. Tu su misljenja vec bila podijeljena. Tu je vec funkcionisao odnos pozicija i opozicija, iako je i na pozicionom bloku bilo razlicitih misljenja. Dominantno je bilo da treba dati politicku podrsku covjeku koga je koalicioni partner predlozio za predsjednika. Uz ocekivanje da ce i njegovim dolaskom na celo savezne drzave funkcionisati drzava u skladu sa Ustavom definisanim nadleznostima svih nosilaca drzavnih, pa i najvecih funkcija, kazao je gospodin Vukovic.

Povlacenje Rezolucije on je ocijenio kao "politicki refleks predlagaca na ove nesporne cinjenice".

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /