Subota, 26. jul 1997.

ODLUKA DRAGANA TOMICA, PREDSEDNIKA SKUPSTINE I V. D. PREDSEDNIKA SRBIJE

Predsednicki i parlamentarni izbori 21. septembra

Od danas pocinju rokovi za izborne radnje za izbor predsednika Srbije i poslanika u Narodnoj skupstini Srbije

Efektivni budzetski troskovi izbora 3,5 miliona
nemackih maraka: Dragan Tomic

Beograd. - Predsednicki i parlamentarni izbori u Srbiji bice odrzani istovremeno 21. septembra zbog usteda, a danas zvanicno pocinju predizborne aktivnosti - saopstio je juce novinarima predsednik Narodne skupstine Dragan Tomic cim je doneo odluku o raspisivanju izbora.

- Kao sto vam je poznato, predsedniku Republike Srbije Slobodanu Milosevicu, polaganjem zakletve i stupanjem na duznost predsednika Savezne Republike Jugoslavije 23. jula 1997. godine prestala je funkcija predsednika Republike Srbije. Tim povodom primio sam pismo od predsednika Milosevica koji me je obavestio da, saglasno odredbama Ustava Republike Srbije, preuzimam duznost predsednika Republike Srbije do izbora novog predsednika Republike Srbije. Polazeci od toga, pa na osnovu clana 4. Zakona o izboru predsednika Republike danas sam doneo odluku o raspisivanju izbora za predsednika Republike Srbije za 21. septembar 1997 - rekao je Tomic i dodao da je istovremeno, na osnovu clana 28 Zakona o izboru narodnih poslanika, doneo i odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike u Narodnoj skupstini Republike Srbije za 21. septembar 1997. godine.

"Rokovi za izvrsenje izbornih radnji za izbor predsednika Republike i narodnih poslanika u Narodnu skupstinu Republike Srbije pocinju teci od 26. jula 1997. Izbore ce sprovesti nadlezni organi prema zakonima, a ove odluke bice odmah objavljene u Sluzbenom glasniku Republike Srbije."

- Odluku o istovremenom odrzavanju i jednih i drugih izbora doneo sam polazeci od potrebe da se u granicama rokova utvrdjenih Ustavom i zakonom vodi racuna o ekonomiji troskova izbora za predsednika Republike i izbora za narodne poslanike. Na ovaj nacin, s obzirom na velicinu izbornog tela koje broji preko sedam miliona glasaca i troskova neophodnih za sprovodjenje izbora, jedino je opravdano njihovo istovremeno odrzavanje. Da vas podsetim da ce samo efektivni budzetski troskovi iznositi oko 3,5 miliona nemackih maraka", saopstio je Tomic.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /