Subota, 26. jul 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA

Privatni razgovori u Belom dvoru

Nije poznato u kom je svojstvu Draskovic razgovarao s Milosevicem, buduci da on nije sef poslanickog kluba. Nije jasno ni u kom svojstvu je Milosevic pozivao na razgovre o republickim izborima, buduci da to vise nije u njegovoj ingerenciji

Beograd. - Uslov da Demokratska strank pregovara sa vlastima je da postoje cvrsti kriterijumi i svetski standardi tih razgovora. To su - da bude poznat okvir u kome ce se razgovarati - okrugli sto ili parlament, da se sklone ljudi koji su ucestvovali u izbornoj kradji 1996. godine kao sto je Balsa Govedarica, da razgovori budu javni, a njihovi zakljucci obavezujuci - rekao je Miodrag Perisic, potpredsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Prekjucerasnje razgovore Slobodana Milosevica sa predsednicima nekoliko partija, Perisic je ocenio kao privatne. "Ne mozemo vise, na osnovu loseg iskustva iz koalicije 'Zajedno', dozvoliti personalne koalicije, da se dogovaraju Seselj, Milosevic i Draskovic, a da imamo skupstinu u kojoj 250 poslanika nista ne radi. I ranije je Slobodan Milosevic svasta obecavao pa nije ispunio", rekao je Perisic.

- Prirodno je da se predsednik SRJ konsultuje sa sefovima poslanickih klubova o formiranju Savezne vlade. Nije, medjutim, poznato u kom svojstvu je Vuk Draskovic razgovarao sa Milosevicem buduci da on nije sef poslanickog kluba - kazao je Perisic. Demokratama takodje nije jasno "u kom svojstvu je Milosevic pozivao na razgovore o uslovima za republicke izbore, buduci da to vise nije u njegovoj ingerenciji".

Perisic je podsetio i da je tim razgovorima prethodila "cinicna birokratska igra" koju je cinila prepiska Slobodana Milosevica i Dragana Tomica o tome da li je prekrsena izborna procedura u vezi sa donosenjem zakona o izbornim jedinicama, u momentu kada je taj zakon vec bio potpisan i objavljen u Sluzbenom glasniku.

Posle razgovora Vuka Draskovica i Slobodana Milosevica, DS pita da li za SPO kao preduslov za izlazak na izbore i dalje vaze sazivanje okruglog stola i minimalni uslovi koje je potpisalo 12 opozcionih stranka.

- Zasto za SPO odjednom vise nije bitan broj izbornih jedinica kada se zna da sa 29 jedinica SPS ulazi u izbore sa 40 mandata prednosti? Kako je moguce, odjednom, samo na rec verovati Slobodanu Milosevicu, koji za sedam godina nijednom nije omogucio fer izbore, koji je tri meseca pod policijskom opsadom drzao gradove u Srbiji i istovremno govori o medijskoj slobodi i gasi medij?, upitao je Slobodan Vuksanovic, potpredsednik stranke.

I. K.

Nedovoljno vremena za kampanju

Demokratska stranka pod postojecim uslovima nece izaci na izbore, potvrdili su na jucerasnjoj konferenciji za novinare Perisic i Vuksanovic, potpredsednici DS. Upitan da li ce DS promeniti taj stav, ako se ispune uslovi za koje je Vuk Draskovic dobio obecanje od Slobodana Milosevica, Miodrag Perisic je izjavio da vreme od raspisivanja izbora do njihovog sporovdjenja nije dovoljno "ni za jednu normalnu kampanju".

- Posle kampanje koju je SPS vec poceo nema dovoljno vremena da se proveri da li su bilo koji izborni uslovi dobri. Vise ne moze da se nivelise radioaktivna kontaminacija koju je sproveo RTS. Do sada je morala da se pripremi dobra atmosfera za politicku komunikaciju, a ne da se stvara atomosfera gradjanskog rata u kojoj mi necemo na izbore - upozorio je Perisic.

On je dodao da se lako moze proveriti da li ce, ako se drzavni mediji otvore, u njima biti predstavljene samo stranke koje izlaze na izbore ili i one koje ce ih bojkotovati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /