Subota, 26. jul 1997.

VISOKI FUNKCIONER SP RS ZA "NASU BORBU"

Milosevic "idejni tvorac" zakljucaka Senata RS?

Emisar predsednika SRJ Jovica Stanisic ponudio predsednici Plavsic kompromis za resavanje krize identican sa zakljuccima Senata. Milosevicev susret sa predsednicom RS jos uvek pod znakom pitanja. Predsednik SRJ ce se sa rukovodstvom sa Pala najverovatnije obracunati sa Biljanom Plavsic pred septembarske izbore u Bosni, procenjuje izvor "Nase Borbe"

Banjaluka. - "Misionar" predsednika SRJ, Slobodana Milosevica, prvi covek srpskog DB, Jovica Stanisic, vratio se iz Banjaluke delimicno obavljenog posla. Kako nam je rekao visoki funkcioner SPRS, koji je zahtevao anonimnost, Stanisic nije uspeo da u celini ispuni zahteve koje je Milosevic pred njim postavio vezane za susret sa predsednicom Republike Srpske. Naime, kako tvrdi nas izvor, ni posle tri sata prva dama RS nije prihvatila vecinu Milosevicevih zahteva.

- Stanisic nas je na jucerasnjem sastanku obavjestio da Biljana Plavsic nije zelela da prihvati kompromis koji joj je Milosevic ponudio. Taj kompromis je, bar kako nam je Stanisic predocio, identican odlukama Senata Republike Srpske. Problem je i lokacija gdje bi sastanak dva predsednika trebalo odrzati. Plavsicka je insistirala na Banskim dvorima, kao i na konferenciji za stampu koja bi se odrzala nakon sastanka, sto Milosevic ne prihvata. Stanisic nam je rekao da se mi, iz najuzeg rukovodstva stranke, moramo organizovati da bi Miloseviceva poseta bila i tehnicki uspjesna, rekao nam je nas izvor napominjuci da ce "tim", koji ce biti zaduzen za posetu, svakodnevno odrzavati sastanke i biti u svakodnevnom kontaktu sa Beogradom.

Medjutim, kako tvrdi nas izvor, jos krajem prosle nedelje je Nikola Sainovic odrzao sastanak sa najuzim rukovodstvom SPRS, na kojem je rekao da ce Milosevic u potpunosti podrzati Biljanu Plavsic, jer mu treba podrska Zapada koji je na strani predsednice RS.

- Rekao nam je da nase aktivnosti moramo dalje usmjeriti ka otvorenoj podrsci Biljani Plavsic. Zbog toga smo i izdavali saopstenja za javnost u kojima smo podrzali predsednicu. Medjutim, u ponedjeljak uvece zvao nas je predsednik nase stranke na hitan sastanak i naredio da stopiramo saopstenja za naredni dan. On nam je na sastanku rekao da je Momcilo Krajisnik bio kod Milosevica i da se nakon tri sata dogovorio sa Milosevicem da prihvata predlozeni kompromis. Takodje je prihvatio Milosevicevu ideju da se taj kompromis obelodani na sednici Senata. Milosevicev predlog bio je promjena sastava Vlade RS, obustavljanje odluka predsednice i Skupstine kao i formiranje koordinacionog tela kome bi naizmenicno predsedavali Plavsic i Krajisnik, rekao nam je tada Sainovic. Taj predlog morace prihvatiti i sama Biljana Plavsic posto je Milosevic dobio informaciju od Zapada da ce usloviti pomoc RS hvatanjem tzv. ratnih zlocinaca, kao i uvjeravanja iz EU da oni zele sto prije da se rijesi konflikt u RS. Milosevicu sada samo treba medijska promocija srpskog pomiritelja, kako za Zapad tako i za promociju za unutrasnje potrebe, koja se ocekuje nakon sastanka sa Biljanom Plavsic. Milosevic ce se zajedno sa Palama, najverovatnije obracunati sa predsednicom RS, najkasnije pred bosanske izbore zakazane za septembar sledece godine, prognozira izvor "nase Borbe".

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /