Subota, 26. jul 1997.

BURNO REAGOVANJE GRADJANA I NEVLADINIH ORGANIZACIJA NA POSLEDNJI BROJ "ZEMUNSKIH NOVINA"

Tuzilac proucava tekstove

Ministarka za informacije i zamenik okruznog javnog tuzioca nisu jos videli novine. Ukoliko bude dokaza za krivicno delo, javni tuzilac Cetvrtog opstinskog suda podici ce optuznicu. Podeljena misljenja da li je rec o "raspirivanju nacionalne mrznje"

Poternica za detetom:
Sa naslovne strane "Zemunskih novina"

Beograd. - Najnoviji broj "Zemunskih novina" koje na naslovnoj strani, poput poternice, objavquju fotografiju iz hrvatskog pasosa sedmogodisweg decaka Darija Barbalica iz zemunske porodice kojoj je nezakonito i nasilno oduzet stan, izazvalo je gnusawe i reagovawe svih, osim onih kojima je to profesionalna duznost.

Novina je prepuna fotografija ne samo ovog decaka, nego i svih gradjana Zemuna koji su neistomisqenici Srpske radikalne stranke (SRS). Zatim, uvreda i poziva na linc qudi koji su nazvani "clanovima proustaskog lobija", a nije izostalo ni objavqivawe privatne prepiske porodice Barbalic.

Okruzni javni tuzilac nadlezan za stampu, Miodrag Tmusic, iako zvanicno "nije tu", kako "Nasa Borba" nezvanicno saznaje, u ponedeqak ce, nakon sto detaqno prouci novinu "zauzeti stav" i odluciti da li ima osnova za zabranu wenog rasturawa. Da li se naslovna strana, kao i 20 stranica "Zemunskih novina" koje fotografijama i tekstovima blago receno ukazuju na "neprijatelje srpskog naroda" koje treba progoniti, moze smatrati krivicnim delom raspirivawa nacionalne mrzwe? Odgovor ne znaju, nisu jos videli novinu, ni "zauzeli stav" ni republicki ministar za informacije Radmila Milentijevic, a ni zamenik okruznog javnog tuzioca.

Videli su i javno osudili najnoviji otvoreni Seseqev napad na sedmogodiswe dete Helsinski odbor za qudska prava, Gradjanski savez Srbije, Fond za humanitarno pravo i gradjani Zemuna. "Zemunske novine" su vec i osetili stanovnici Zemuna koji nisu po voqi Seseqevih radikala.

Javni tuzilac Cetvrtog opstinskog suda Bogdan Pajkovic novinaru "Nase Borbe" je izjavio: "U toku je proucavawe tekstova na prvih 20 stranica iz broja 189. 'Zemunskih novina' i svih tekstova u tom broju. Ukoliko bude dokaza za postojawe osnovane sumwe da tekstovi upucuju na odre]eno krivicno delo iz nadleznosti Cetvrtog opstinskog suda, ovo tuzilastvo preduzece sve da se gone izvrsioci krivicnog dela".

Upitan da li je rec o krivicnom delu "Izazivawa nacionalne, rasne i verske mrzwe, razdora ili netrpeqivosti" iz clana 134. Krivicnog zakona SRJ, Pajkovic je rekao da bi moglo biti u pitawu to krivicno delo, ili samo "vredjawe putem stampe".

Profesor krivicnog prava sa Pravnog fakulteta u Beogradu Qubisa Lazarevic je izjavio: "Tesko da se to moze podvesti pod krivicno delo raspirivawa nacionalne mrzwe, jer bi se prvo morala dokazati namera za takvo delo, a to je subjektivan element". Objavqivawe fotografije maloletnog deteta na naslovnoj strani "ukrojeno" kao poternica i nazivawe wegove porodice ustaskom, za profesora Lazarevica moglo bi se podvesti pod "neovlasceno objavqivawe fotografije", a sve zajedno on to karakterise kao krsewe moralnih nacela, novinarske etike i zloupotrebu medija u politicke svrhe.

Sowa Biserko iz Helsinskog odbora za qudska prava izjavila je "Nasoj Borbi" da ce ovaj odbor povodom najnovijeg broja "Zemunskih novina" podneti tuzbu, jer se, kako je rekla, "radi o tipicnom primeru raspirivawa nacionalne mrzwe".

"Sve ovo neodoqivo podseca na ponasawe Seseqa s pocetka ovog rata. Radi se o organizovanoj i smisqenoj akciji koja za nesrpske stanovnike Zemuna moze da znaci samo strah i nesigurnost", istakla je Sowa Biserko.

U Fondu za humanitarno pravo naglasavaju da nije potrebno biti ni sudija, ni tuzilac, pa ni pravnik kako bi se uocio ovaj ocigledan primer krivicnog dela. Gradjanski savez Srbije ukazuje na to da neprikriveni fasizam predstavqa praksu radikalske uprave u Zemunu.

To sto vlast i zvanicni pravosudni organi ne vide i ne cuju, a narocito nista ne preduzimaju povodom nasrtawa na prava gra]ana Zemuna cini ih saucesnicima u ovom nedelu, smatra GSS. Uostalom, ne bi bilo prvi put da se ono sto je za svakog laika otvoreni napad na osnovna qudska prava, za vlast nije razlog ni za reagovawe ni za bilo kakvu akciju.

Ako se kojim slucajem i dogodi da nadlezni pravosudni organi reaguju povodom ovog sramnog slucaja zloupotrebe deteta, i kojim slucajem zabrane najnoviji broj "Zemunskih novina", Sesequ ce i to, kao nemali broj puta ranije, posluziti za reklamu. On voli da ide u zatvor, voli da mu zabrawuju kwige jer je sve to, po wegovom misqewu, marketinski za wega dobro.

"Dobro, bre, nek je reklama, ali sto bre preko duse jednog deteta", zapitao se jedan obican gra]anin kada je video "Zemunske novine". Pita li se to jos neko u ovoj zemqi Srbiji.

Jasminka Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /