Subota, 26. jul 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SAVEZNOJ VLADI

Raste izvoz, ali i deficit sa EU

Novu Zakon o carinskim tarifama stupa na snagu prvog avgusta. Za 65 proizvoda carina se nece placati, za najveci broj proizvoda siroke potrosnje carinsko opterecenje je izmedju 20 i 40 odsto. Izvoz u zemlje EU povecan u odnosu na proslu godinu za 55 odsto

Beograd. - Za prvih sest meseci ove godine, u odnosu na isti period prosle, ukupna razmena SRJ sa zemljama clanicama Evropske unije povecana je za 31 odsto i iznosi 1.234 miliona dolara, izjavio je na juce odrzanoj konferenciji za novinare u Saveznoj vladi Vojin Djukanovic, potpredsednik Vlade. Izvoz u zemlje EU povecan je za oko 55 odsto (369 miliona dolara), a uvoz za 28 odsto (865 miliona dolara). Djukanovic je, medjutim, precizirao da "i pored prisutnih pozitivnih trendova ostvareni spoljnotrgovinski deficit za prvih sest meseci iznosi oko 500 miliona dolara, sto je za oko 100 miliona vise u odnosu na isti period lane.

Potpredsednik Vlade je izjavio da i pored primene odobrenih trgovinskih olaksica u razmeni sa EU (proglasenih 29. aprila, prakticno primenjenih od 30. maja) jos uvek ima problema sa izvozom nase robe, zbog neobavestenosti carinskih sluzbi pojedinih zemalja. Djukanovic je kazao da se broj ovakvih pojava smanjio nakon reagovanja Savezne uprave carine i Vlade, ali da one nisu sasvim prestale ni pocetkom jula ove godine.

Borisa Vukovic, savezni ministar spoljne trgovine podsetio je da novi zakon o carinskim tarifama stupa na snagu prvog avgusta ove godine, sto ce, po njegovim recima, za posledicu imati placanje jedinstvene carinske stope za robe i proizvode koji se uvoze. Od prvog avgusta, na samoj granici ce se placati prelevmani i jedan odsto cene proizvoda, na ime usluge carinskih sluzbi. Od trenutka kada se plate ove dazbine, precizirao je Vukovic, roba se tretira kao domaca i na nju se placaju ostale obaveze.

Tarifni sistem, po novom zakonu, ima oko 8.400 jedinica. Najvisa carinska tarifa je 40 odsto, a za najveci broj roba siroke potrosnje tarifa je izmedju 20 i 40 odsto. Vukovic je precizirao da je SFR Jugoslavija, u vreme pristupanja GATT preuzela obaveze da izvestan broj roba uvozi bez carinskog opterecenja (na primer, banane). Takvih proizvoda ima 65 i SR Jugoslavija mora da zadrzi nultu carinsku stopu na njih. Kada novi zakon bude stupio na snagu, prosecno carinsko opterecenje bice smanjeno za oko tri odsto. Savezna vlada jos uvek nema procene kakvi ce biti konkretni efekti zakona i kako ce se promena carinskih stopa odraziti na kretanje cena.

Ministar Vukovic govorio je detaljnije o planiranoj saradnji SRJ sa zemljama u razvoju i naveo drzave koje je Vlada svrstala u prioritetne za saradnju. To su zemlje koje za velike strane investitore nisu interesantne, a nasa ekonomska situacija je takva da se na konkurentnim trzistima, kakvo je kinesko, ili trziste ruske federacije, ne mozemo takmiciti.

Posebno je pitanje naplate duga od prioritetnih zemalja, koje se ne moze resavati jedistveno, vec od slucaja do slucaja, kazao je Vukovic. On nije mogao da precizira tacan iznos koji Jugoslavija potrazuje od ovih zemalja, ali je "priznao" da on "u znatnom procentu premasuje planirani izvoz za ovu godinu".

V. R.

Popust za jaja iz Makedonije

Na primedbu novinara da prema novom zakonu drzava visokim carinama stiti automobilsku industriju, koja u SRJ gotovo da ne postoji, a pri tom nije odredila dovoljno visoke zastitne carine za poljoprivredne proizvode, Vukovic tvrdi da to nije tacno, i ilustruje to primerom jaja, za koja je kazao da su "strateski artikal". "Na jaje iz uvoza, osim iz Makedonije, placace se 27 odsto carine, jedan odsto takse plus prelevman, kako bi se zastitila domaca proizvodnja. Ovakva carinska opterecenja morace da podnesu svi koji ne mogu da dokazu da je uvezeno jaje snela koka iz Makedonije, a oni koji imaju taj dokaz, placace samo taksu od jedan odsto za carinske troskove".

Vukovic je kazao da ce se na polovne automobile placati carina od 40 odsto, a da njih, osim u izuzetnim slucajevima predvidjenim zakonom, niko i nece moci da uvozi. Na nove automobile placace se carina od 35 odsto, koliko ce iznositi i dazbina u slucaju kad se uvoze delovi automobila. "Time zelimo da sprecimo onoga ko samo montira kola da se prikaze kao proizvodjac i da na osnovu toga dobija povlastice", objasnio je Vukovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /