Subota, 26. jul 1997.

ZAVRSEN FILMSKI FESTIVAL PALIC 97.

Najbolji "Primirje" i "Balkanska pravila"

Na slovo, na slovo D, tako bi mogla da glasi reakcija Purise Djordjevica na dodeljivanje nagrade Darku Bajicu. Jugoslovenski Fipresci nagrade dodelio "Primirju" i filmu "Tango je tuzna misao koja se plese"

Na juce zavrsenom 4. medjunarodnom filmskom festivalu Palic 97. nagrada "Aleksandar Liska" koju cine plaketa i iznos od pet hiljada dinara, pripale su filmovima "Primirje" Franceska Rozija u internacionalnoj i "Balkanska pravila" Darka Bajica u domacoj konkurenciji. Ziri u sastavu Zuza Besermenji, reditelj iz Madjarske, Bernd Buder, filmski kriticar iz Nemacke i nas reditelj Slobodan Sijan jednoglasno je doneo ovakvu odluku.

U zvanicnom obrazlozenju kaze se da je Rozi svojim filmom stvorio snaznu sliku o haoticnim dogadjanjima na kraju drugog svetskog rata koji su do sada retko vidjeni na filmu.

Spajajuci izuzetno originalni scenario sa nadahnutom rezijom, izvanrednom glumom i izuzetnom fotografijom, reditelj je s uspehom ekranizovao literaturu Prima Levija stvorivsi jos jednom klasicno delo filmske umetnosti.

Obrazlazuci odluku da nagradi Bajicev film, ziri je rekao da je ocigledno da se jugoslovenska kinematografija suocava s izazovima specificnim za svaku zemlju u tranziciji. Imajuci to u vidu, ziri smatra da je Darko Bajic bio najuspesniji u prevazilazenju tih izazova.

Kao na svakom pravom medjunarodnom festivalu odluke i obrazlozenja su najpre saopstene na engleskom jeziku, a na radost prisutnih novinara nije izostala ni blago skandalozna reakcija. Purisa Djordjevic, ocito nezadovoljan sto nije nagradjen njegov film "Tango je tuzna misao koja se plese" je rekao: "Tekst obrazlozenja nagrade u domacoj konkurenciji vrlo je jednostavan, da ne kazem primitivan. Morali ste da date mnogo ozbiljnije objasenje. Ocigledno je mojoj koleginici Besermenji i kolegi Sijanu smetalo ovo vlazno vreme da bi bolje razmisljali. Posle toga je Sijanu poluglasno uputio nepristojnu rec na koja pocinje na slovo d.

Ako je za utehu Purisi Djordjevicu, ziri kritike, odnosno jugoslovenska sekcija "Fiprescija", je svoju nagradu dodelio ravnopravno njegovom delu i madjarskom filmu "Vitmanovi momci" Janosa Sasa. Milan Vlajcic, Jasna Rajic i Sasa Radojevic, clanovi ovog zirija, ocenili su da Djordjevicev film poseduje svezinu autorskog pristupa i zanrovsku raznorodnost, sto ga cini jedinstvenim filmom esejom. Vitmanovi momci su, po misljenju kriticara, efektna i surova slika rastakanja provincijske porodice smestene u predvecerje Prvog svetskog rata. Iskazana modernim filmskim jezikom ova prica govori o razaralackoj strasti koja, iako zaceta u decjim dusama, simbolizuje veliko istorijsko zlo naseg vremena. Ova odluka je doneta vecinom glasova.

Palic je imao i ziri publike koji je najboljim proglasio filmove "Tango je tuzna misao koja se plese" i "Primirje".

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /