Subota, 26. jul 1997.

PRAVNE NEDOUMICE OKO RASPISIVANJA IZBORA ZA PREDSEDNIKA CRNE GORE

Dve ocene ustavne odluke

Predsednik Republike smatra da je odluka legalna, ali da moze da bude i stetna, potpredsednik parlamenta osporava njenu zakonitost

Podgorica. - Za razliku od potpredsjednika crnogorskog parlamenta, mr Zorana Zizica, koji je u izjavi za "Politiku" osporio ustavnost odluke o raspisivanju izbora za predsjednika Crne Gore, predsjednik Bulatovic je, na tribini u Pljevljima, kazao da je odluka - legalna.

Dok Bulatovicev pristalica Zizic smatra da je neustavnost odluke u tome sto se skracuje mandat dosadasnjem predsjedniku (stupio je na funkciju 15. januara 1993.), Bulatovic je prigovorio zbog necega drugog.

- Posmatrano u sirem kontekstu, nacin donosenja te odluke moze biti stetan za Republiku Crnu Goru, jer i u republickoj skupstini i u javnosti su sve izrazenije inicijative i predlozi da se postojeca politicka kriza razrijesi raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. Uvjeren sam da ce ta inicijativa proci, pa je pametnije bilo izbore raspisati u isto vrijeme - kazao je predsjednik Bulatovic, prema navodima podgoricke "Pobjede".

Prema misljenju Dusana Mrdjovica, generalnog sekretara Skupstine Crne Gore, odluka predsjednika Skupstine Svetozara Marovica o raspisivanju predsjednickih izbora za 5. oktobar donesena je u skladu sa Ustavom RCG i Zakonom o izboru predsjednika Republike. On je, u izjavi za nezavisni podgoricki radio "Antenu M", kazao da se, prilikom donosenja odluke o izboru predsjednika Crne Gore, vodilo racuna o tome da ce, mozda, biti drugog izbornog kruga, odnosno da izbori mogu biti ponovljeni.

Time se, prema njegovom misljenju, moze opravdati to sto su izbori zakazani prije isteka petogodisnjeg mandata sadasnjem predsjedniku Crne Gore.

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /