Subota, 26. jul 1997.

NASTAVLJENA BORBA ZA TV IZMEDJU SUPROTSTAVLJENIH STRANA U DPS

Ekran meta zavadjenih

Pristalice Momira Bulatovica juce pokusal da uredjivacku politiku TV preokrenu na svoju stranu

Podgorica. - Pristalice Momira Bulatovica u Upravnom odboru RTV Crne Gore pokusale su juce da uredjivacku politiku Televizije ponovo preokrenu na svoju stranu. Predsjednik UO RTV Predrag Bulatovic zakazao je sjednicu na brzinu, i zatrazio da se razgovara o odgovornosti Milorada Djurkovica, v.d. glavnog i odgovornog urednika, koji je na ovoj funkciji samo petnaestak dana, nakon ostavke Vladislava Asanina, date pod pritiscima pristalica Mila Djukanovica u Upravnom odboru RTV Crne Gore.

Bulatovic je Djurkovica optuzio za krsenje Zakona o informisanju i nepostovanje Pravila o predstavljanju politickih partija na Televiziji, a tvrdi i da je odstupio od Programske orijentacije i promijenio programsku semu, koju je utvrdio Upravni odbor. Konstatovao je takodje, da je Djurkovic ukinuo "Hroniku Podgorice", da ne preuzima "Dnevnik 1" RTV Srbije na Drugom programu, te da je "Jutarnji program" skratio za 60 minuta.

Vecina clanova UO odbila je da raspravlja o odgovornosti Djurkovica, pravdajuci se da za to nema dovoljno raspolozivih cinjenica, te da tu tacku dnevnog reda treba bolje pripremiti. Nakon trocasovne rasprave, dogovoreno je da se diskusija o odgovornosti v.d. glavnog i odgovornog urednika odgodi za narednu nedjelju.

Milorad Djurkovic, medjutim, nije negirao da "krsi" pomenuta pravila, koja je, kako je istakao, naslijedio, upozorivsi clanove UO da "Televizija nije njihova i da niko od njih ne racuna da ce je preuzeti". "Televizija je drzavna ustanova, koju pokusavam da izvucem iz blata u kome se nalazi" - rekao je Djurkovic.

- Vi ste nedovoljno ozbiljni ljudi. Nevjerovatno je sa kojom lakocom izricete sudove o kuci koja je ovih dana na svom najtezem iskusenju otkad postoji - rekao je Djurkovic, postavljajuci zatim predsjedniku UO RTV Predragu Bulatovicu vise konkretnih pitanja koja su, po njegovom misljenju, mnogo znacajnija od primjene pravila o predstavljanju politickih partija.

Djurkovic je pitao: zasto odlaze najbolji strucnjaci, kakve su tehnicke mogucnosti televizije i zasto se nista ne preduzima da se one poprave, koliko ima zaposlenih i u kakvim su sve vezama (kumovskim, prijateljskim, rodjackim i slicno), zasto su glavna kreativna snaga volontera koji honorar nijesu primili od januara ove godine, zasto se ne placaju dugovi Evroviziji, Interviziji i agencijama?

- Ovo su poslovi Upravnog odbora u devedeset odsto slucajeva, a ne to kako da TV bude posrednik izmedju dvije momentalno suprotstavljene strane u vladajucoj stranci - rekao je Djurkovic.

B. I. Milicic

Vladislav Asanin u Bulatovicevom stabu

Vladislav Asanin, donedavni glavni i odgovorni urednik Televizije Crne Gore (koji je na tu funkciju dosao sa mjesta sefa kabineta predsjednika Skupstine) od juce je jedan od clanova izbornog staba Momira Bulatovica.

V. d. glavnog urednika Televizije Milorad Djurkovic informisao je javnost da je Asanin juce raskinuo radni odnos sa TV.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /