Nedeljna, 27. jul 1997.

Kampanja "dovodjenja u red" nekontrolisanih medija

Hapsenje TV i radio-predajnika

Privremeno zatvaranje privatnih elektronskih medija treba da omoguci vecu slusanost i gledanost programa RTS i njegovih satelita u predizbornom periodu. Famozna "komisija" za to vreme "radice" da bi omogucila "masovnu legalizaciju" ali ce posao "biti obiman" i zavrsice se - posle izbora. Dok "radi" komisija - nema programa

Slobodan Djoric

Tridesetog maja ove godine, na preko tri stotine adresa lokalnih radio i TV stanica iz (najmladjeg), saveznog ministarstva za telekomunikacije, upuceno je opsirno pismo sa potpisom saveznog ministra Dojcila Radojevica.

Sam cin i sadrzaj pisma namecu konstataciju da se, nakon sest godina, oblast radio-difuzije vraca pod ingerenciju savezne drzave. Republicka vlada, koja je sredinom 1991. godine Zakonom o radio-televiziji preuzela upravljanje radio- frekvencijskim spektrom Srbije, do sada nije reagovala na ovo preseljenje nadleznosti. Rezultati njenog "gazdovanja" sada se "koriguju" zatvaranjem stanica i otimanjem opreme od strane saveznih inspektora i lokalne milicije.

Drugi je zakljucak da se trazi "treci put" za razresenje ovog po svemu neugodnog medijskog i politickog "Gordijevog cvora" za koji su, vise nego sadasnji, zasluzni bivsi republicki ministri za informacije i njihovi "konkursi" za dodelu frekvencija. Taj treci nacin nema uporiste ni u Saveznom zakonu o sistemima veza, ni u republickom zakonu o radio-difuziji. To je indirektno priznao i savezni ministar u izjavi 30. juna kada je rekao da ce "raditi na iznalazenju resenja da se u okviru zakona sto vecem broju RTV stanica omoguci privremena legalizacija". Iz ministrovog pisma namece se i treci zakljucak, da je na delu velika manipulacija i obmana, obavijena plastom dobrih namera. Potvrdjuju to obecanja o masovnoj privremenoj legalizaciji a koja nemaju zakonsku osnovu. Vlast, medjutim, ionako olako prelazi preko ustava i zakona zarad svojih ciljeva, pa zasto ne bi i u ovom slucaju?

Pismo saveznog ministra "diglo je na noge" sve vlasnike privatnih elektronskih medija u Srbiji. Optimizam se mesao sa skepsom. Posle godina neizvesnosti i godina preskocenih republickih konkursa, konacno se ovo pitanje pokrece sa mrtve tacke, pa "koliko kosta - da kosta". U odnosu na troskove radio- difuznog elaborata, koji staje od dve do pet hiljada maraka, taksa koju trazi savezni ministar za prijavu, a iznosi 600 dinara, je zanemarljiva. Atmosferu optimizma podgrejava ministarka Radmila Milentijevic koja obecava britanskom ambasadoru da ce "vecina elektronskih medija u najkracem roku biti privremeno legalizovana". Kao da se najavljuje godina raspleta.

Junsku trku za dokumentacijom, zakljucuje ministar Dojcilo Radojevic u izjavi najstarijem dnevnom listu da ce se "razmotriti mogucnost privremene legalizacije (do donosenja novog zakona o telekomunikacijama) za sve sada nelegalne radio i televizijske stanice koje su dostavile kompletnu trazenu dokumentaciju..." Izjava data 30. juna, zadnjeg dana za prijave je dvosmislena. Samo oni o cijoj se "kozi radi" shvataju poruku "o kompletno trazenoj dokumentaciji".

U toj "dokumentaciji" treba da se nadje i misljenje Ministarstva saobracaja i veza koje ovo ministarstvo ne izdaje godinama i to bez ikakvog objasnjenja! I uprkos zakonskoj obavezi!

U toj dokumentaciji neophodna je i registracija RTV stanice kao javnog glasila. Tokom juna Ministarstvo za informacije bilo je zatrpano zahtevima za registracijom. Mnogi su verovali da ce, nakon 15 dana zakonskog roka, automatski biti registrovani. Na njihovu zalost ovo ministarstvo, u skladu sa zakonom, i u zakonskom roku, salje korektan ali negativan odgovor. Na nesrecu vlasnika, cinovnici ovog ministarstva bili su azurni i tacni.

Nema nikakve sumnje da je savezni ministar Radojevic, zahtevajuci ova dokumenta, znao da u nijednom slucaju nije bilo moguce ispuniti njegove zahteve i u tome je vrhunac njegovog cinizma ispoljenog u pismu lokalnim radio i TV stanicama.

Iako je obecao da ce posebna komisija tokom jula pregledati prispelu dokumentaciju, do danasnjeg dana takva komisija nije ni formirana! Zureci da izvrsi zadatke svojih nalogodavaca, ministar D. R. i pre isteka roka za dostavu dokumentacije krece u akciju. Prva je izvedena u Novom Pazaru nocnim upadom u RTV SAN grupe naoruzanih specijalaca. Prekjuce je "u vampirsko vreme", kako rece predsednik opstine, osvojena Televizija Trstenik, a izmedju ove dve "akcije" zatvoreno je stotinu radio i TV stanica i oteto desetine predajnika. Pre nego je bilo kakva komisija proucila dokumentaciju i donela odluku, "u toku jula" kako je javno obecao D. R.

Bez obzira sto moral i etika nisu odlika ljudi na vlasti, ipak se postavlja pitanje da li javne izjave drzavnih ministara imaju neku tezinu i neku obaveznost. Kako je to u njenoj Americi, pitamo Radmilu Milentijevic koja se procula izjavama o zakonu o javnom informisanju.

Za hapsenje predajnika ili oduzimanje privatne imovine morali bi da postoje ozbiljni razlozi. Takav cin u Zakonu o sistemima veza nigde nije pomenut. Inspektor ima pravo da "odredi mere za onemogucavanje rada radio-stanica", ako ista ne prekine rad. Te mere ukljucuju prijavu za pokretanje prekrsajnog ili krivicnog postupka, ali se nigde ne pominje mera oduzimanja predajnika! Uopste uzev, pod kojim uslovima je dozvoljeno oduzimanje imovine bez sudskog naloga? U Zakonu o sistemima veza sve kaznene mere izrazene su novcano. Rezim, medjutim, ovaj Zakon koristi za zatvaranje radio i TV stanica, a godinama ga nije upotrebio za - otvaranje istih!

U Udruzenju za razvoj privatne radio-difuzije, koje okuplja cetrdeset vlasnika lokalnih RTV stanica, vlada uverenje da su oni zrtve predizborne strategije koalicije na vlasti. Privremeno zatvaranje privatnih elektronskih medija treba da omoguci vecu slusanost i gledanost programa RTS i njegovih satelita u predizbornom periodu. Famozna "komisija" za to vreme "radice" da bi omogucila "masovnu legalizaciju" ali ce posao "biti obiman" i zavrsice se - posle izbora. Dok "radi" komisija - nema programa.

Savezni ministar D. R. u julu ne daje izjave, ne prima zainteresovane, nema objasnjenja. Verujemo da je veoma zauzet ciscenjem radio-frekvencijskog spektra Srbije.

Sto su izbori blizi - "paloma ministri" imaju sve vise posla, kazu ogorceni vlasnici ucutkanih radio-stanica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /