Ponedeljak, 28. jul 1997.

KLAUS KINKEL O POSETI SARAJEVU

Karadzic mora biti izrucen Hagu

Bon, FoNet. - Sukobljene strane u Bosni moraju uciniti jos mnogo vise za potpuno sprovodjenje mirovnog sporazuma iz Dejtona, izjavio je u Bonu sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel posle posete Sarajevu.

U izjavi koju je objavilo nemacko Ministarstvo inostranih poslova, Kinkel je istakao da su za nemacku vladu najvaznije tri stvari. Sporazum iz Dejtona se u potpunosti mora sprovesti, sto narocito vazi za bosanske Srbe, rekao je on Karadzic mora biti izrucen Hagu i predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic nije u pravu kad to naziva "ucenjivackim i neljudskim", jer odgovornost za izlovanost snosi sama RS, pre svega "politicki kriminalci poput Karadzica", rekao je Kinkel.

Obnova Bosne mora sada krenuti postupno i pod striktnom kontrolom. Medjunarodna zajednica je ponudila doprinos za uspostavljanje politicke stabilnosti i ekonomskog uspona, ali sada i sami ljudi u Bosni moraju odgovoriti na izazove, istakao je nemacki sef diplomatije. Vracenje izbeglica se mora ubrzati, jer su oni potrebni za obnovu Bosne. Nemacka je bila humana u prihvatanju izbeglica, bice humana i u njihovom vracanju, ali oni moraju otici odavde, jer taj finansijski teret Nemacka na moze trpeti vecno, naglasio je Kinkel.

On je zakljucio da, konacno, i vlasti u BiH, ukljucujuci RS, moraju ispoljiti vecu spremnost za prihvatanje ratnih izbeglica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /