Ponedeljak, 28. jul 1997.

KAKO SE BIRA PREDSEDNIK SRBIJE

Predsednik u dva kruga

Kandidata za predsednika predlazu stranke i deset hiljada biraca. Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova, biranje se ponavlja za 15 dana

Od danas zvanicno pocinje istovremena predizborna aktivnost za predsednicke i poslanicke izbore u Srbiji. Prema republickom Ustavu treba da prodje 60 dana od raspisivanja do izbora novog predsednika drzave (umesto sadasnjeg v.d. Dragana Tomica, inace aktuelnog predsednika Republicke skupstine).

Predsednika republike biraju, po Zakonu o njegovom izboru, svi gradjani Srbije sa opstim birackim pravom. Na ovu funkciju moze biti predlozen gradjanin Republike Srbije, koji ima prebivaliste na teritoriji Republike. Kandidate za predsednika mogu predlagati posebno, ili zajedno, politicke stranke, druge politicke organizacije i 10.000 biraca.

Pismo - ostavka

Onog trenutka kad je Slobodan Milosevic poslao pismo Draganu Tomicu kojim ga obavestava da, saglasno odredbama Ustava Republike Srbije, Tomic preuzima duznost predsednika Republike Srbije do izbora novog, Milosevic je, prakticno, podneo ostavku, objasnjeno je novinarima u Sluzbi za informisanje Skupstine Srbije.

Ovim cinom se, u stvari, podrazumeva da je Milosevic podneo ostavku, odnosno otisao na drugu funkciju.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali, ako je na izbore izasla najmanje polovina od ukupnog broja biraca u Republici. (Prema poslednjim podacima za izbor saveznih poslanika u Vece gradjana Savezne skupstine biracko telo Srbije broji 7.141.164 biraca.)

Ako nijedan kandidat u prvom izbornom krugu ne dobije potreban broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana. Na ponovljenjom glasanju ucestvuju najmanje dva kandidata koja su dobila najveci broj glasova, ili vise kandidata koji su dobili jednak ili istovremeno najveci broj glasova u prvom krugu. Na ponovljenom glasanju izabran je kandidat koji je dobio vecinu glasova biraca koji su glasali, ako je na izbore izasla najmanje polovina od ukupnog broja biraca. Ako u drugom krugu glasanja nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova ceo izborni postupak se ponavlja.

Ako se predsednicki poklope sa parlamentarnim izborima, kao u ovoj godini, prema inoviranom Zakonu o izboru narodnih poslanika, isti biracki odbori obavljaju poslove i za izbor predsednika Republike i poslanika. Medjutim, u postupku izbora predsednika Republike sve poslove izborne komisije izborne jedinice obavlja Republicka izborna komisija.

Novim Zakonom o finansiranju politickih stranaka predvidjeno je da se za finansiranje izbornih aktivnosti za izbor predsednika Republike u republickom budzetu obezbedi novac u visini od 1.000 prosecnih neto zarada zaposlenih u Republici, isplacenih u mesecu koji prethodi mesecu u kome se donosi budzet Republike, a za koji su objavljeni podaci. Ministarstvo finansija duzno je da ovaj novac prenese u jednakim iznosima podnosiocima predloga kandidata za predsednika Republike u roku od 10 dana od dana utvrdjivanja liste kandidata. Republicka izborna komisija dostavlja ovom Ministarstvu odmah po utvrdjivanju liste kandidata podatak koliko ima predsednickih kandidata i ko ih je predlozio.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /