Ponedeljak, 28. jul 1997.

POCETKOM IDUCE NEDELJE ODLUKA O IZGLEDU BIRACKIH KUTIJA

Zasto se odustalo od providnih kutija

Za posao izrade kutija od pleksiglasa interesovali se pojedinci "na polozaju" i bliski vlasti

Listici u starim kutijama

Ministarstvo pravde Srbije definitivno se opredelilo da glasacke kutije za predstojece izbore ne budu providne. Kako nezvanicno saznajemo u ovom Ministarstvu, odluka o izgledu kutija ce biti i zvanicno doneta najkasnije pocetkom naredne sedmice. Prakticno, time je odbacen jos jedan predlog koji bi, po nekima, omogucio bolju kontrolu glasanja.

Uvodjenje providnih kutija, o cemu se ozbiljno razmisljalo, predstavljalo bi i njihovu promociju kod nas, u skladu sa praksom kakva postoji u zapadnom svetu. Ovdasnji predlagaci bili su inspirisani, kako se cuje, iskustvom koje postoji u Francuskoj. Medjutim, prema proceni Ministarstva pravde, jos ce se ostati na neprovidnim kutijama i to istovetnim kakve su koriscene na poslednjim izborima, upamcenim i po prvom priznanju vlasti da je lazirala rezultate.

Iz Ministarstva pravde nezvanicno kazu da bi izrada providnih kutija skupo kostala. Po nekim njihovim procenama mozda i trista dinara po komadu, jer je potreban poseban materijal. Istovremeno navode i da je let listica od vrha kutije do njenog dna prilika da se otvori "cime bi se narusila tajnost glasanja".

Ovo je bolje resenje, moze se cuti od nekih funkcionera u nadleznom ministarstvu, jer bi u suprotnom mnogi probali da prigrabe posao i "pokupe pare". Racunica je vrlo jednostavna i izuzetno unosna - na desetak hiljada birackih mesta bice duplo vise kutija, za republicke i predsednicke izbore.

Prema onome sto se moze cuti, osim firmi ciji je rad vezan za plastiku, za posao sa providnim kutijama su se interesovali i pojedinci "na polozaju", ili bliski vlasti. Kao posebno povoljna kombinacija izgledala je mogucnost da se zaradi na proviziji ukoliko bi se dobilo pravo na uvoz providnih kutija iz inostranstva, pa je cesto u toj varijanti pominjana Grcka.

Kao najkvalitetniji materijal za providne kutije smatra se klirit (pleksiglas), koji se proizvodi u "Galenici" (i jos jednom mestu u drzavi). Kako nezvanicno saznajemo, nekoliko firmi se javilo zeleci da kupi klirit koji ona pravi kako bi kasnije proizvodili providne kutije.

Medjutim, u "D.D.Klirit - Galenika", kako kaze generalni direktor Dragan Jovic, nije stigla zvanicna ponuda za posao sa providnim kutijama, kao sto se ni oni nisu nudili drzavi. "Rado bismo prihvatili ovaj posao", objasnio nam je Jovic navodeci da su vec pravili apotekarske kutije slicne glasackim.

Kako ne zna dimenzije glasacke kutije koje ce vaziti za ove izbore, Jovic nije zeleo da nagadja koliko bi kostala njena proizvodnja. Ipak, ocito je da je skuplja od dosadasnjih, ali i dugotrajnija. Prema recima Jovica, na proizvode od ovog materijala "Galenika" daje garanciju od dvadeset godina.

Prema informaciji iz Ministarstva pravde, dosadasnja, pa tako i buduca, glasacka kutija u obliku je kvadrata, visoka oko pola metra, trideset centimetara siroka i deset duga. Na vrhu kutije je otvor od petnaestak saentimetara za ubacivanje listica. Napravljena je od drveta, kartona ili obicne plastike.

Iz Ministarstva kazu da ce se zamena ostecenih kutija finasirati iz opstinskih budzeta. Samim opstinama je ostavljeno da odrede proizvodjaca ukoliko ima potrebe, mada veruju da je ostalo dovoljno upotrebljivih kutija sa novembaskih izbora. Novcana pomoc iz medjunarodne zajednice za ovaj posao nije predvidjena, kazu iz Ministarstva pravde.

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /