Ponedeljak, 28. jul 1997.

DS I DSS O NOVOM ZAKONU O FINANSIRANJU STRANAKA

Strankama malo vise para

Nedavno usvojeni Zakon o finansiranju stranaka potpuno iskljucuje vanparlamentarne partije iz drzavnog budzeta. To je osnovna zamerka Demokratske stranke na Zakon o finansiranju partija. Za Demokratsku stranku Srbije, pak, osnovna mana je to sto je taj zakon prekasno usvojen.

- Ovaj zakon ne regulise finansiranje stranaka na adekvatan nacin, ali su bar pojedine stavke u odnosu na prethodni bolje. Zato smo u Skupstini, povodom tog zakona i bili uzdrzani, kaze Aleksandra Joskimovic, portparol DS.

Mnoge odredbe kojima se sprecava finansiranje stranaka iz javnih prihoda bi, po njenim recima, trebalo najpre da pogode Socijalisticku partiju Srbije. "Sada, medjutim, treba videti da li ce za kampanju SPS-a biti upotrebeljen novac iz inostranstva, odnosno od prodaje PTT-a, sto je zakonom zabranjeno, upozorava Joksimovic.

Milorad Jovanovic, portparol DSS se slaze da novi zakon u izvesnom smislu poboljsava uslove finansiranja stranaka, ali dodaje da je potrebno najmanje godinu dana da bi se pokazali njegovi efekti. Iako je nova predvidjena suma za finansiranje stranaka veca od prethodne, Jovanovic upozorava da ona nije dovoljna ni za kampanju jedne stranke, s obzirom na troskove i cene predizbornih spotova.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /