Ponedeljak, 28. jul 1997.

J. B. Milosevic

Velimir Ilic

Zoran Lilic je, definitivno, bio potpuni autsajder. Ako mu to nije jasno posle 23. jula - nikad nece ni biti. Elem, bio je Predsednikov predsednik Jugoslavije i - tu se cela prica zavrsava. Jeste da su za njegovog mandata Beli dvor ponovo proglasili rezidencijom sefa drzave ali je to bila kupovina sujete i samoljublja za buduceg domacina i domacicu bivse kraljevske palate. Lilica pred tim zdanjem nisu docekivali gardisti, "Hej Sloveni" cesce je slusao u bivsoj Jugoslaviji, po tepihu gazio uglavnom u sopstvenom stanu ili kad bi gde otisao u goste a o mercedesu sa onoliko vrata da ne govorimo. No, to je sudbina vernih i odanih, poniznih i prolaznih. Potom se dogodilo ono u sta niko nije sumnjao - Predsednik je postao Predsednik.

Posle najveceg sina nasih naroda i narodnosti dobili smo na tronu drzave najveceg sina naseg naroda, sa pripadajucom mu familijom, naravno. To gradivo - za one koji ga do sada nisu savladali - trebalo je utvrditi na nekoliko nacina.

Prvo - na svecanoj sednici saveznog parlamenta pojavio se mali kucni savet Tolstojeve 33, sto za nase prilike nije uobicajeno ali se tu i tamo u svetu praktikuje. Medjutim, to u doticnom svetu znaci nesto sasvim drugo a za ovdasnju populaciju zablenutu u televizore ta scena trebalo je da znaci samo jedno - mi smo familija koja je na vlasti i ako nas do sada niste upoznali konzumirajuci program RTS, citajuci dnevnike, gledajuci moto-trke ili djuskajuci u diskoteci i slusajuci radio, od danas - da se zna.

Drugo - na cestitanje i poklonjenje ne dolazi se u ovoj svecanoj prilici samo predsedniku jer je porodica stub naseg drustva.

Trece - nama pripadaju pocasti koje je imao najveci sin nasih naroda i narodnosti, dakle - mercedes sa po jednim vratima za svakog clana porodice, plus za vozaca i generala obezbedjenja; crveni tepih, plus jedan mali pride; pocasna jedinica garde; gardijski orkestar, pticice i cvece u dvoristu Belog dvora; pogled na olistale krosnje i kisovito leto Dedinja; restaurisani i uglancani stilski namestaj i, razume se - kanabe, jer je slican komad sa Andricevog venca vec otrcan... I posle J. B. Tita - Tito. Ne, i posle Tita - J. B. Milosevic.

Ako narod do sada i nije bas savladao sve ili bar neke lekcije, za novog stanara Belog dvora se sigurno moze reci da jednu sigurno nije - od ucitelja se moglo nauciti i sto-sta dobro, ili bar po nesto zbog cega su se onoliki svetski drzavnici tiskali na njegovoj sahrani. Ali, kod nas je porodica stub drustva. I zato ce, na kraju, sve biti samo - u krugu porodice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /