Ponedeljak, 28. jul 1997.

DR MILICA PEJANOVIC-DJURISIC, PREDSEDNIK DPS O DOLASKU DELEGACIJE SPS

Bulatovic kandidat SPS-a za predsednika Crne Gore?

Delegacija Socijalisticke partije Srbije dolazi danas u Podgoricu na poziv Momira Bulatovica

Podgorica. - "Momir Bulatovic ce se vjerovatno, na predsjednickim izborima u Crnoj Gori pojaviti kao kandidat Socijalisticke partije Srbije" - izjavila je dr Milica Pejanovic-Djurisic, predsednik Demokratske partije socijalista, za Radio Slobodnu Evropu, povodom danasnje posjete delegacije Socijalisticke partije Srbije Podgorici.

Ona je ustvrdila da je predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic zapoceo svoju predsjednicku kampanju i da "dolazak delegacije SPS-a ne znaci nista drugo nego podrsku toj kampanji". Medjutim, da li je ta varijanta uopste moguca, prema rijecima gospodje Djurisic, reci ce "kompetentni organi koji se bave uslovima predsjednickih izbora u Crnoj Gori".

SPS ne uvazava politicku realnost u DPS

Milica Pejanovic-Djurisic je iznenadjena cinjenicom da koalicioni partner DPS-a dolazi u Podgoricu, a da o tome nije bilo nikakvih kontakata ili obavjestenja. "Cinjenica da delegacija SPS-a dolazi u posjetu predsjedniku Crne Gore, sama po sebi, naravno nije strasna. SPS je dobrodosla i njeni predstavnici u Crnoj Gori" - istakla je ona i negirala najavu da gosti dolaze na poziv predsjednika DPS-a. "Ta cinjenica, prosto ne odgovara realnom stanju niti istini. Ja nijesam ocekivala takav odnos SPS-a. Ocekivala sam da uvazi politicku realnost u DPS-u i, shodno tome, da nastavimo nasu saradnju na principima jos boljim od onih dosadasnjih", rekla je dr Milica Pejanovic-Djurisic.

Kako je naglasila predsjednica DPS-a, "ta cinjenica, sama po sebi ima veliki politicki znacaj", tim prije sto ce gradjani, na izborima, na jednoj strani imati legalnog kandidata Demokratske partije socijalista (Mila Djukanovica), a na drugoj "izgleda i Socijalisticke partije Srbije". Ona je podsjetila da je i na proslim predsjednickim izborima kandidat vladajuce stranke Momir Bulatovic za "svog najozbiljnijeg protivnika imao Branka Kostica, koji nije bio kandidat ni jedne relevantne politicke snage u Crnoj Gori, ali je fakticki imao podrsku Socijalisticke partije Srbije". Medjutim, "ono sto nas kao partiju treba da ohrabruje jeste to da smo svojim dosadasnjim radom u Crnoj Gori vec stvorili demokratski ambijent u kome vise niko ne mora nista da radi diskretno, moze sasvim javno, na politickoj otvorenoj sceni da iskazuje svoje politicke opcije, pa tako kada je u pitanju i Socijalisticka patija Srbije", dodala je Milica Pejanovic-Djurisic.

Govoreci o daljoj saradnji vladajucih partija u republikama, predsednica Djurisic je naglasila da je DPS-a "i dalje otvorena", nadajuci se da je svojim aktivnostima SPS nece dovesti u pitanje. "Mi smo dosad vise puta rekli, i dalje to naglasavamo, da je SRJ drzava naroda i Srbije i Crne Gore, da je to pitanje njihovog opredjeljenja" - rekla je ona, uz upozorenje da to "nije drzava ni DPS-a ni SPS-a, niti Momira Bulatovica i Slobodana Milosevica".

"To je drzava koja ce na principima ustava i zakona ove zemlje funkcionisati, nezavisno od bilo kog pojedinca. To je onaj minimum za koji ja ocekujem da ga politicki jaki ljudi u SPS-u prepoznaju i da, shodno tome, svoje dalje aktivnosti u RCG usmjeravaju" - rekla je predsjednica DPS.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /