Ponedeljak, 28. jul 1997.

POTPISAN UGOVOR SA MAKEDONSKOM KOMPANIJOM OHIS O OSNIVANJU ICN MAKEDONIJA

ICN Makedonija - nova clanica ICN sistema

Zajednicko preduzece vredno je 22 miliona dolara, od cega ICN Farmaceutikals ulaze 75, a makedonski partner 25 odsto

Beograd. - Nas cilj je da stvorimo jeftin i kvalitetan lek, rekao je Ljubisa Rakic, potpredsednik ICN Galenike, prilikom potpisivanja ugovora sa makedonskom kompanijom OHIS o osnivanju ICN Makedonija d.o.o. Ugovorom, potpisanim u subotu u zajednicko preduzece vredno 22 miliona dolara, ICN Farmaceutikals ulozice 75 odsto, a makedonski partner 25 odsto. Firma ce u pocetku proizvoditi 13 preparata, a bavice se i distribucijom ostalih preparata ICN- a na makedonskom trzistu. Veci deo proizvodnje, 60 odsto, namenjen je izvozu, a samo u prvoj godini rada ocekuje se promet od 14 miliona USD, sa neto dobiti 4,2 miliona USD. Kompanija ce poslovati po svetskom standardu GNP, a paralelno ce se otvarati i mreza apoteka.

Analizom makedonskog trzista, prema recima Jorga Cuke, generalnog direktora OHIS-a, utvrdjeno je da je ono domacim lekovima pokriveno sa svega 18 odsto, a veci deo su cinili skupi uzvozni lekovi. Stoga su u ovoj firmi odlucili da krenu u projekat fakrike lekova, a partnera nasli u ICN Farmaceutikals. Da je izbor partnera dobar prema recima Cuke, vidi se i iz cinjenice da ce fabrika krenuti sa radom vec u oktobru. "Nadamo se da cemo uspeti da uticemo na smanjenje cena lekova na makedonskom trzistu", kaze Cuka. Odgovarajuci na pitanje novinara "Nase Borbe", da li ce nova kompanija biti konkurencija Alkaloidu iz Skoplja, Cuka kaze da s obzirom na cinjenicu da Alkaloid pokriva manje od petine trzista, ICN Makedonija ima dovoljno prostora za rad. Sa druge strane, prema njegovim recima, ovaj projekat je i u interesu Alkaloida, jer ce kao konkurencija uticati na smanjenje cena. Do sada su vecim delom na trzistu bile prisutne slovenacke firme.

- Osnivanjem ICN Makedonija, ova zemlja u domenu farmaceutike postaje clanica jednog velikog sistema kakav je ICN Farmaceutikals, rekao je Ljubisa Rakic. Prema njegovim recima ICN Farmaceutikals, je trenutno 42. farmaceutska kompanija u svetu, a nalazi se i medju prvih 150 najvecih svetskih firmi. Ovogodisnji promet iznosice oko 800 miliona USD, a prema ocekivanjima u 1998. godini bi trebalo da premasi milijardu USD.

R. Repija

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /