Ponedeljak, 28. jul 1997.

DESET DANA POSLE PREMLACIVANJA U ZGRADI BK TELEVIZIJE, NAKON SUKOBA SA VOJISLAVOM SESELJOM

Barovic ima nekoliko teskih povreda

Iako je Dejan Simic, zamenik javnog tuzioca Cetvrtog opstinskog suda na Novom Beogradu tvrdio da "ne vidi da su Baroviceve povrede teske", sef odeljenja Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju dr Z. Nikolic je potpisao uverenje iz koga se vidi da su povrede teske

Povrede mogu biti lake, teske, opasne po zivot i smrtonosne. Kod Nikole Barovica doslo je do preloma nosnih kostiju i to spada u kategoriju teskih povreda, sto zahteva sluzbeno gonjenje pocinioca od strane nadleznih organa, objasnjava prof. dr Ivan Sijerobabin, lekar koji je bio dezuran na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju u sredu, 16. jula oko 21 sat uvece, kada je primio i pregledao, a pre nekoliko dana i operisao beogradskog advokata Nikolu Barovica, dovezenog kolima hitne pomoci nakon premlacivanja u prostorijama BK Televizije.

Podsecanja radi, pre nesto vise od nedelju dana, u emisiji "Tet-a-tet" , snimanoj u studiju BK Televizije, izmedju ucesnika - advokata Nikole Barovica i predsednika Srpske radikalne stranke i Skupstine opstine Zemun Vojislava Seselja, doslo je do incidenta, zbog cega je emisija prekinuta. Nekoliko minuta kasnije, Barovic se obreo u jednoj od kancelarija, gde je sedeo i razgovarao sa voditeljem emisije Igorom Bozicem. Neocekivano, u prostoriju su usli Seselj i jedan od njegovih "gorila" koji je, takodje neocekivano, prisao Barovicu i prvo nogom, a onda nekoliko puta pesnicama, udario ga u lice i grudni kos, nanevsi mu pri tom teske telesne povrede: visestruki prelom nosne kosti, prelom osmog rebra na levoj strani grudnog kosa i nagnjecenje mekih tkiva lica (laka povreda). Obracun sa Barovicem i osvetu zbog, kako se pretpostavlja da je bio povod, javnog "umivanja" iz case, Seselj je okoncao recima "to ce biti dovoljno, mozemo da idemo!".

Barovic je ubrzo zatim, kolima Hitne pomoci prevezen do Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju, gde je dezurni lekar prof. dr Sijerobabin konstatovao vrstu i tezinu povreda, a nakon pruzanja medicinske pomoc, pustio na kucnu negu.

Prema izjavama Barovica (ko zna koje po redu zrtve Vojislava Seselja) i svedoka dogadjaja datim pripadnicima MUP koji su na poziv dosli u zgradu BK Televizije, pocinilac je bio "profesionalni" batinas "sluzbe" licnog obezbedjenja radikalskog vodje. Izjavom koju je sluzbenicima MUP i javnosti dao sam Seselj, predstavio je sasvim drugaciju verziju pomenutog dogadjaja - Seselj je "jednom udario Barovica, pesnicom u lice", kada je ovaj navodno "nasrnuo na njega", a potom se Barovic "nekoliko puta okliznuo na koru od banane".

Pet dana kasnije, u ponedeljak, 21. jula, Barovic je primljen na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, radi operacije nosa i prilikom predoperativnih pregleda, rentgenskim snimkom konstatovan je i prelom osmog rebra, sa leve strane grudnog kosa.

- Nekoliko dana sve je bilo u redu. Medjutim, tokom vikenda osetio sam neprijatan bol na levoj strani grudnog kosa. Kada sam u ponedeljak dosao na kliniku, prilikom snimanja pluca, jedan od doktora obratio je paznju i ucinilo mu se da vidi prelom jednog od rebara. Napravljen je jos jedan snimak, iz profila, na kome se jasno vidi da mi je osmo rebro potpuno puklo, kaze Barovic.

Istog dana, u javnost izlaze neverovatne cinjenice. Dejan Simic, zamenik javnog tuzioca Cetvrtog opstinskog suda na Novom Beogradu, Bogdana Pajkovica, povodom dogadjaja u vezi sa premlacivanjem Nikole Barovica, odrzao je konferenciju za novinare. Tom prilikom, Simic je izjavio novinarima da, prema izjavama svedoka, pocinilac krivicnog dela premlacivanja nije Vojislav Seselj, niti je utvrdjen identitet lica koje je to uradilo, a da je pri tom "nesumnjivo da to nije ucinio Seseljev telohranitelj"?! Pored toga Simic je izjavio da je dat nalog sudskom vestaku da povede istragu o pociniocu, kao i "vrsti, tezini i mehanizmu nanosenja telesne povrede", smatrajuci pri tom da se iz lekarskih nalaza od 16. i 17. jula, koje je uz krivicnu prijavu protiv Vojislava Seselja i N.N. pocinioca podneo Barovicev advokat Ivan Jankovic, "ne vidi da su povrede teske".

Prema Simicevim recima, ostalo je da sudki vestak nakon istrage podnese izvestaj, na osnovu koga ce biti odluceno da li ce (i protiv koga) javni tuzilac podici optuznicu ili ce to morati sam Barovic da uradi.

Pri tom, mogucnost sluzbenog gonjenja Vojislava Seselja zbog saucesnistva i(li) podstrekavanja na izvrsenje krivicnog dela - niko ne pominje!

Dan kasnije, Barovic je operisan pod opstom anestezijom. Nekoliko dana zatim, nakon kraceg bolnickog tretmana, prof dr Ivan Sijerobabin koji je slucaj pratio od samog pocetka, otpustio je pacijenta sa, na sudu pravosnaznim pismenim, uverenjem Sefa odeljenja Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju dr Z.Nikolica da su povrede koje mu je nanelo N.N. lice iz bliskog okruzenja Vojislava Seselja - teske prirode.

M. Milunovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /