Ponedeljak, 28. jul 1997.

PREPORUKA POLITICKIH STRANAKA IZ FEDERACIJE BIH IZBEGLICAMA IZ BRCKOG

Za pocetak dokumenta RS

Sarajevo, Beta. - Predsednici osam najznacajnijih politickih stranaka iz Federacije BiH i celnici opstine Brcko preporucili su gradjanima koji se vracaju na podrucje Brckog da do konacne arbitrazne odluke prihvate licna dokumenta Republike Srpske (RS), javlja Onasa. Medjunarodni supervizor za Brcko Robert Farand je ranije preporucio da izbeglice, koje se vracaju u Brcko, uzmu licne dokumente RS dok se ne donese konacna arbitrazna odluka o tom gradu.

"Smatramo da je za pravedno resenje pitanja Brckog od sustinske vaznosti sto brzi i efikasniji povratak izbeglih stanovnika Brckog njihovim kucama, a prijem i posedovanje licnih dokumenata mogao bi doprineti tome, jer bi otklonio rizik od incidenata i povecao stepen sigurnosti povratnika i njihovih porodica", navodi se u zajednickom saopstenju.

Saopstenje su potpisali predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Izetbegovic, predsednik Stranke za BiH Haris Silajdzic, predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Mijo Anic, predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdzija, predsednik Liberalne stranke (LS) BiH Rasim Kadic, predsednik Hrvatske seljacke stranke (HSS) BiH Stanko Sliskovic.

Saopstenje su potpisali i predsednik Unije bosanskih socijaldemokrata (UBSD) Selim Beslagic, predsednik Gradjanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahic, potpredsednik Federacije BiH Ejup Ganic, a nacelnik opstine Brcko i njegov zamenik Munib Jusufovic i Mirsad Dzapo su takodje potpisali saopstenje.

U izjavi izdatoj nakon zajednickog sastanka odrzanog u Sarajevu, predsednici stranaka istakli su da od supervizora Faranda ocekuju da donese statut grada Brckog, ubrza povratak prognanika u Brcko i osigura im licnu i imovinsku sigurnost, slobodu politickog delovanja i pristup medijima. Oni su dodali da do konacne arbitrazne odluke zabrani privatizaciju kuca, stanova i preduzeca u Brckom, uspostavi carinsku sluzbu na granicnom prelazu sa Hrvatskom kod Brckog i preduzme neophodne korake za stavljanje u funkciju Luke Brcko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /