Ponedeljak, 28. jul 1997.

KRAGUJEVACKI ORUZARI NAJAVLJUJU DOLAZAK U BEOGRAD

"Saldo" neodgovornosti 900.000 dolara i 750.000 maraka

Za bivseg direktora "Namenske" pukovnika Vukasina Filipovica radnici zahtevaju krivicno gonjenje zbog nedomacinskog poslovanja, mahinacija i stetnih ugovora

Kragujevac. - Ponovo pobunjeni kragujevacki oruzari koji i sada, kao i lane, zahtevaju isplatu zaostalih zarada (ovogodisnjih, naravno) i konacno resavanje statusa "Zastave Namenski proizvodi" ulaze danas u drugu nedelju ulicnih i protesta pred ovdasnjom gradskom skupstinom. Pre nego sto se danas pojave na ulicama i oko 10 sati okupe na Trgu slobode kod Skupstine grada, radnici "Namenske" ce na sindikalnom zboru, zakazanom u 8.30 casova u krugu fabrike, odlucivati o najavljenom pohodu na Beograd prema kojem ce se (ukoliko se tako dogovore) - sto pesice, sto autobusima i automobilima - najverovatnije krenuti tokom ove nedelje. Istovremeno, oruzari ce danas odluciti i da li ce ubuduce zarad ispunjenja svojih zahteva protestovati na kragujevackim ulicama i trgovima ili samo u Beogradu, odnosno ispred nadleznih saveznih i republickih institucija, u kojima se resava sudbina najvece i najstarije srpske fabrike oruzja.

Radnici ZNP su, inace, na svom poslednjem proslonedeljnom protestu, osim vec recenih zahteva zatrazili i da se protiv bivseg direktora "Namenske", pukovnika Vukasina Filipovica - zbog nedomacinskog poslovanja i mahinacija - pokrene krivicni postupak.

Ovaj poslednji zahtev poduprt je cinjenicama iz izvestaja Inspektorata "Zastave" koji je "prelistao" poslovne knjige "Namenske", koje dokazuju da je ova fabrika od 1994. do 1996. godine, dakle u vreme direktorovanja pukovnika Filipovica, mahinacijama pri sklapanju poslovnih ugovora ostecena za nekoliko stotina hiljada dolara i maraka.

Tako je, primerice, ugovorom iz 1994. godine sa firmom u - kako je receno na poslednjem protestu - "jednoj ostrvskoj zemlji, gde bivsi direktor ZNP, kao i vecina domacih politicara cuva svoje pare" sklopljen ugovor kojim je jedan artikal prodavan po 45 dolara jeftinije od stvarne devizne cene. Tokom trogodisnjeg poslovanja sa ovom "inostranom ostrvskom firmom" "Namenskoj" je pricinjena materijalna steta od 900.000 dolara.

Ugovorom sa jednom francuskom firmom kojoj je jedan od artikala prodavan po 250 umesto po utvrdjenoj ceni od 370 maraka po komadu, "Namenska" je nadalje ostecena za 750.000 maraka.

Poslujuci sa kragujevackom privatnom firmom SDV "Namenska" je ostecena za preko 25.000 dinara. Ovaj poslovni aranzman zavredjuje paznju i zbog poslovne beskrupuloznosti partnera pri njegovoj realizaciji. "Namenska" je, naime, firmi SDV jednog dana prodala 2.500 okvira po ceni od 27,80 dinara po komadu. Privatno preduzece SDV je te iste okvire i istoga dana (pre)prodalo "Namenskoj" ali po ceni od 38 dinara po komadu.

Zbog svega ovoga oruzari su proslog petka od sadasnjeg direktora "Namenske" Dragoljuba Grujovica zatrazili da podnese krivicnu prijavu protiv pukovnika Vukasina Filipovica. Ukoliko Grujovic to ne ucini, krivicnu prijavu protiv bivseg direktora podnece Odbor sindikata Namenske.

Radnicima Namenske prema poslednjim informacijama iz ove fabrike, do juce nije ispunjen nijedan zahtev, a tokom vikenda nije bilo ni kontakata izmedju celnika Sindikata i poslovodstva firme. Otuda bi ovde malo koga iznenadilo ako oruzari vec ovih dana pokrenu pitanje odgovornosti i aktuelnog direktora Dragoljuba Grujovica za koga se vec culo "da nije sposoban da vodi fabriku velicine i znacaja Namenske". Uz ovo na jednom od proslonedeljnih protesta pred kragujevackom Gradskom skupstinom receno je i da bi trebalo "malo prodrmati i Srboljuba Vasovica" (predsednika Grupe "Zastava").

Ove za sada ipak sekundarne inicijative za poketanje odgovornosti celnika "Zastave" i "Namenske" nagovestavaju, medjutim, da bi, ukoliko nadlezni nastave sa ignorisanjem glavnih zahteva radnika ZNP, protest oruzara uskoro lako mogao da dostigne proslogodisnje razmere. Lanjske demonstracije oruzara u Kragujevcu, podsetimo, najveca su i najdugotrajnija pobuna srpskog radnistva od 1945. godine naovamo koja je, po mnogima, "pripremila" potonji zimski gradjanski protest sirom Srbije.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /