Ponedeljak, 28. jul 1997.

SULEJMAN UGLJANIN, PREDSEDNIK MUSLIMANSKOG NACIONALNOG VIJECA SANDZAKA

"Ne znam da li sam pod istragom"

"O cemu je rec znacu 30. jula, kada je zakazano saslusanje pred Okruznim sudom u Novom Pazaru", kaze Ugljanin

Novi Pazar, Beta. - Predsednik Muslimanskog nacionalnog vijeca Sandzaka (MNVS) Sulejman Ugljanin izjavio je u subotu da "ne zna" da li je protiv njega doneto resenje o sprovodjenju istrage. "Na osnovu dva poziva Okruznog suda u Novom Pazaru i resenja o odbijanju zahteva za izuzecem istraznog sudije tako nesto se ne moze zakljuciti", rekao je Ugljanin. On je 1993. godine optuzen za krivicno delo udruzivanja radi neprijateljske delatnosti, odnosno "pokusaj otcepljenja dela teritorije, pokusaj promene ustavnog poretka i terorizam".

"Ja sam 30. septembra 1996. godine dosao u SR Jugoslaviju. Ucestvovao sam u predizbornoj kampanji i od tog istog novopazarskog suda dobio potvrde da nisam pod istragom, jer su mi one bile potrebne radi kandidature za lokalni i savezni parlament. Vise od devet meseci sam u SRJ, a to se tek sada pokrece", rekao je Ugljanin. Predsednik MNVS je dodao da ce ce 30. jula, kada je zakazano njegovo saslusanje pred Okruznim sudom u Novom Pazaru, "znati o cemu je rec".

"Meni je i ovoga puta urucen poziv iste sadrzine kao i prosli put i od istog istraznog sudije za kojeg je 17. jula zatrazeno izuzece. Uz to sam dobio resenje Vrhovnog suda Srbije od 18. jula i resenje Okruznog suda u Novom Pazaru od 21. jula, kojima se odbija zahtev za izuzece istraznog sudije", rekao je Ugljanin. On je dodao da se "kao osnova za sve ovo, navodi predmet iz 1993. godine na osnovu kojeg je vodjen politicki proces protiv 24 Bosnjaka u Novom Pazaru cija je presuda ukinuta odlukom Vrhovnog suda Srbije od 25. maja 1995. godine i dokazano je da je taj proces neosnovano vodjen".

Ugljanin je istakao da je Koaliciji i strankama "uskraceno zakonsko pravo na obracanje javnosti, kao i pravo na komunikaciju sa gradjanima, biracima, clanovima i simpatizerima stranaka nakon uvodjenja prinudne uprave". Sekretarijat MUP u Novom Pazara je u cetvrtak zabranio tribinu koalicije "Lista za Sandzak - Sulejman Ugljanin", uz obrazlozenje da ta tribina "ugrozava bezbednost ljudi i imovine".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /