Ponedeljak, 28. jul 1997.

PORUKA TIRANE BEOGRADU I SKOPLJU

Napustimo "rovove hladnog rata

Novi ministar inostranih poslova Albanije Paskal Milo u intervjuu za grcki dnevnik "Elefterotipija" rekao da Kosovo nije problem Beograda i Tirane vec zajednicki, kao i problem Albanaca u Makedoniji

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Novi ministar inostranih poslova Albanije Paskal Milo pozvao je Beograd i Skoplje na dijalog, podvlaceci da je to i najbolji put za resavanje problema kakav je kosovski.

"Nova albanska vlada izrazila je zelju da obnovi dijalog sa Beogradom u smislu da je bolje razgovarati o nalazenju resenja nego ostajati u rovovima hladnog rata", izjavio je Milo u intervjuima za subotno i nedeljno izdanje atinskog lista "Elefterotipija", naglasavajuci da je to "prva osovina" nove albanske politike u regionu.

Po recima Miloa, cilj je da "problem koji postoji, posebno na Kosovu, pogledamo ne kao srpski problem Beograda, ili albanski problem Tirane, nego kao zajednicki problem cije se resenje moze naci ne zatvorenim granicama, nego otvorenim, ne zatvorenim ocima, ocima ekstremista, nego perspektivom buducnosti i ocima ujedinjene Evrope, a pre svega ocima ujedinjenog Balkana".

On je rekao da novo rukovodstvo u Tirani "u skladu s tom politickom filozofijom, razmislja da pristupi i sada vec poznatim pitanjima u vezi sa Skopjem".

S druge strane, Milo je ocenio da problem izmedju albanske manjine i vlasti u Makedoniji "nije isti s kosovskim", nego "naprotiv... lak problem, koji dve zemlje treba uskoro da rese dijalogom".

Novi sef albanske diplomatije je rekao da se interesovanje za "pitanje nasih sunarodnika na Kosovu i u zapadnoj FYROM (Republika Makedonija), ... za njihov status, slobode i prava", odnosno "interesovanje Albanije za Albance u bivsoj Jugoslaviji, zasniva se na pravu drzave-majke i nema za cilj mesanje u unutrasnje stvari drugih drzava".

Za "Elefterotipiju" je govorio i novi predsednik vlade Albanije, socijalista Fatos Nano koji uziva veliku podrsku i dobija pomoc vladajuce stranke PASOK u Grckoj.

On je izmedju ostalog rekao da "naravno, necemo balkanizirati Evropu, naprotiv. Budite sigurni da cemo svi zajedno evropeizovati Balkan, prevazilazeci poznate nacionalisticke i sovinisticke incidente...".

I Nano je naglasio da nova vlada Albanije zeli - kako pise list - "posebne odnose sa novim drzavama bivse Jugoslavije". On je o tome rekao da "mozemo ziveti zajedno, i sledeci primer Grcke i Italije okrenuti se EU i NATO-u, razviti medjusobne ljudske kontakte, uciniti nase granice sasvim simbolicnim i dopustiti slobodno kretanje ljudi, robe, ideja i svega drugog."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /