Ponedeljak, 28. jul 1997.

GDE NESTAJU MILIONI DOLARA POMOCI BOSNI?

Donatori traze "ciste racune"

U poslednjih dvadeset meseci od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nestale su desetine miliona dolara medjunarodne pomoci. Prema zapadnim diplomatama u Sarajevu novac odlazi partijama i pojedincima koji se bogate na racun naroda

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Samo dva dana nakon sto su predstavnici 48 vlada i 30 medjunarodnih organizacija, okupljenih u Briselu na trecoj konferenciji donatora, izlicitirali novih 1,24 milijarde dolara za program rekonstrukcije Bosne u ovoj godini, iz Londona je primaocima te pomoci upucena poruka da medjunarodna zajednica vise nece tolerisati dosadasnju praksu da znacajan deo tih sredstava zavrsava u privatnim organizacijama ili na licnim racunima clanova "korumpiranog vodjstva" BiH i njenih entiteta.

Prema londonskom "Sandej tajmsu", britanski sef diplomatije Robin Kuk ce takvu poruku licno preneti liderima bosanskih strana sa kojima ce se sastati danas u Sarajevu. "Duboko smo zabrinuti" - izjavio je Kuk pomenutom nedeljniku - "da znacajne sume novca koji ulazemo u Bosnu nisu upotrebljene u svrhe za koje su namenjene."

U tekstu se, takodje, navodi da su zapadne vlade dugo ignorisale problem korupcije, u uverenju da su potreba da se ratom opustosena bosanska ekonomija sto pre podigne na noge... vaznija od insistiranja na "cistim racunima" za svaki ulozeni dolar. Kao rezultat toga, tvrde zapadni diplomatski izvori na koje se poziva "Sandej tajms", u poslednjih 20 meseci od potpisivanja mirovnog sporazuma nestale su desetine miliona dolara medjunarodne pomoci. S obzirom da lavovski deo sredstava za obnovu odlazi na projekte u Federaciji BiH, pomenuti izvori pretpostavljaju da je "nivo korupcije i prevara tamo verovatno veci od onog u entitetu bosanskih Srba! ", koji su do sada dobijali samo mrvice od velikog medjunarodnog "kolaca" za Bosnu.

Prema zapadnom diplomati stacioniranom u Sarajevu, ciju izjavu juce prenosi britanski nedeljnik, postoje osnovane sumnje da se medjunarodna pomoc - umesto za rekonstrukciju zemlje i poboljsanje zivotnog standarda njenih stanovnika - "koristi za subvencioniranje raskosnog zivotnog stila vodecih licnosti vladajucih nacionalistickih partija, kao i za jacanje njihovih oruzanih snaga." Po njemu, "svi kriju koliko i za sta trose... zato sto se, fakticki, pripremaju za sledeci rat."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /