Utorak, 29. jul 1997.

SUDIJA USTAVNOG SUDA SRBIJE ANALIZIRA POCETKE VLADAVINE TRECEG PREDSEDNIKA TRECE JUGOSLAVIJE

Milosevic svakog dana krsio Ustav ili zakon

Kada predsednik Savezne drzave dozvoli (nalozi) da se prilikom njegovog izbora prekrsi Poslovnik, koliko se moze verovati zakletvi koju je polozio prilikom preuzimanja duznosti

Pise: Slobodan Vucetic

Ogromna politicko-propagandna pompa koja je pratila izbor Slobodana Milosevica za predsednika SRJ, ukljucujuci i "zagusenost" PTT telegramima cestitki, u potpunom je neskladu sa ustavnim znacajem ove protokolarne drzavne funkcije. Ali je zato sve bilo u skladu s njegovom faktickom politickom moci, koju je ovoga puta dodatno personifikovao Titov sestovratni blindirani "mercedes" i porodicni odlazak u Beli dvor, ispred koga je, novog predsednika Jugoslavije, cekala "Titova garda" s raportom. Bio je to test sa visestrukim simbolickim znacenjem, asocijacijama i porukama o buducoj ulozi i nacinu vladanja tek ustolicenog predsednika SRJ.

Da ce sve biti drugacije i da ce funkcija predsednika SRJ biti nesto drugo, nego sto je bila u vreme predsednikovanja D. Cosica i Z. Lilica pokazali su dogadjaji vezani za izbor i prvi politicki potezi novog predsednika. Sam izbor obavljen je nezakonito. Poslovnikom veca Savezne skupstine, naime, predvidjeno je da se vanredna sednica moze odrzati najranije sedam dana posle njenog zakazivanja. Ovoga puta vanredna izborna sednica odrzana je istoga dana kada je i zakazana, kako bi se izbegao neugodan ishod rasprave u Skupstini Crne Gore o izboru S. Milosevica za predsednika SRJ, koja je trebalo da se odrzi za nekoliko dana.

Kada predsednik savezne drzave dozvoli (citaj: nalozi) da se prilikom njegovog izbora prekrsi Poslovnik, koliko se moze verovati zakletvi koju je polozio prilikom preuzimanja duznosti. Tako je vec prvo "odmeravanje snaga" izmedju Svezne skupstine i predsednika SRJ, koga ona bira, proteklo u znaku njegove potpune dominacije, sto je, ocigledno, pocetak njegovog pohoda na savezne institucije.

I sledeci potez novoizabranog sefa savezne drzave bio je pravno neregularan. On nije podneo ostavku na funkciju predsednika Srbije, na sta ga obavezuje clan 87. republickog Ustava u kome se kaze da "predsedniku Republike prestaje mandat pre isteka vremena na koje je biran u slucaju opoziva ili ostavke". Posto nije opozvan bio je duzan da podnese ostavku. Umesto toga, javnost je od predsednika Narodne skupstine Srbije obavestena da je stiglo pismo od novog sefa savezne drazve, kojim je, navodno, ovlascen da preuzme funkciju vrsioca duznosti predsednika Srbije. Sa sadrzajem pisma, medjutim, do sada, javnost nije upoznata, sto je, u najmanju ruku, neobicno.

Sledeca demonstracija suverene moci novog sefa SRJ ispoljila se u vidu svecanih audijencija u Belom dvoru, sefova poslanickih klubova u Saveznoj skupstini i predsednika SPO. Cilj susreta formalno bio je dogovor o ubrzanju zakonodavne aktivnosti u federaciji, ali su izjave ucesnika u razgovorima pokazale da se radilo o nagovaranju, pre svega SPO, da izadje na predstojece republicke izbore, kako bi se razbio najavljeni bojkot izbora od strane opozicionih partija i izbori dobili formalnu, demokratsku legitimnost. Zauzvrat, predsednik je obecao fer izborne uslove. Sve je to lepo, ali predsednik SRJ jednostavno nije ovlascen da organizuje ovakve razgovore i daje takva obecanja u ime republickih drzavnih organa. Na stranu to sto su izbori, verovatno, unapred izgubljeni za opoziciju, jer su poslanici SPS, pre obecanja iz Belog dvora, krseci Poslovnik Narodne skupstine i bez okruglog stola, tako izmenili zakonske propise o izbornim jedinicama i raspodeli poslanickih mandata po izbornim jedinicama, da su sebi vec obezbedili nedostiznu prednost. Ona ne moze biti kompenzirana cak ni ravnopravnim medijskim predstavljanjem svih stranaka.

Dan posle razgovora u Belom dvoru, predsednik Narodne skupstine Srbije zakazao je republicke izbore, a Glavni odbor SPS objavio je da ce nosilac svih lista SPS-JUL-ND biti Slobodan Milosevic. Problem je, medjutim, u "sitnici". Predsednik SRJ, prema clanju 97. saveznog Ustava, "ne moze obavljati druge javne funkcije niti profesionalnu delatnost". Ovo, pre svega, znaci da je, na toj sednici Glavnog odbora SPS, predsednik SRJ morao podneti ostavku na funkciju predsednika SPS i ne bi mogao biti odredjen za nosioca partijskih izbornih lsita. Ali, ne treba se previse brinuti. Tu je Republicka izborna komisija (predsednik Balsa Govedarica) koja ce "sigurno" odbiti neustavnu izbornu listu SPS-JUL-ND. Ako ona to i propusti, tu je Vrhovni sud Srbije (v.d. predsednika Balsa Govedarica) koji ce ispraviti eventualnu gresku Republicke izborne komisije.

Proslo je samo nekoliko dana od stupanja na duznost novog predsednika savezne drzave. Slucaj je hteo da skoro svakog dana prekrsi Ustav ili zakon. A pred nama su cetiri duge godine. Iako imitacija Titovih politickih svetkovina i inauguracija, i prvi politicki potezi novog predsednika SRJ, recito su govorili da ce se novi stanar Belog dvora i dalje drzati cuvene Titove sentence: "Ne treba se drzati zakona kao pijan plota".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /