Utorak, 29. jul 1997.

DO KADA SE PODNOSE PREDLOZI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Kandidati do kraja avgusta

Nijedna stranka juce nije kandidovala predsednika, kazu u Republickoj izbornoj komisiji. Ko ulazi u trku za sefa drzave

Predsednik republickog Parlamenta je raspisao predsednicke izbore za 21 septembar, ali je jos neizvesno da li ce vodece opozicione stranke ucestvovati.

Kako je "Nasa Borba" saznala u Skupstini Srbije, do sada ni jedna stranka nije prijavila Republickoj izbornoj komisiji kandidata za predsednika. S obzirom na cinjenicu da je predizborna kampanja u toku, stranke su preko medija predstavile svoje kandidate. Vladajuca SPS je za svog kandidata istakla Zorana Lilica, dosadasnjeg predsednika savezne drzave. Kako je rekao Ivica Dacic, portparol stranke, Lilic nije imao protivkandidata, a predlozio ga je Slobodan Milosevic. Zoran Lilic je kandidat levice, jer ce i na predstojecim izborima JUL, Nova demokratija i SPS biti u koaliciji.

Drugi covek koji ce, izvesno je, biti kandidat i koji po nekim istrazivanjima javnog mnjenja ima velike sanse da bude prvi covek u Republici je Vojislav Seselj, predsednik Srpske radikalne stranke. S obzirom na poslednja desavanja u Zemunu i premlacivanje advokata Nikole Barovica, pokrenute su inicijative gradjana koji potpisuju peticije protiv kandidature vodje radikala za predsednika Srbije.

Predsednik SPO i jedan od lidera koalicije "Zajedno", koja vise ne postoji, ostaje predsednicki kandidat svoje partije, ali stranka ce tek pocetkom avgusta doneti odluku o tome da li ce izaci na izbore.

Gradjanski Savez i Demokratska stranka jos uvek nisu doneli odluku o izlasku na izbore, a nisu se odlucili ni za predsednickog kandidata, dok je Demokratski centar kao svog kandidata ranije istakao prof. Dragoljuba Micunovica, predsednika stranke. Iako je 12 opozicionih stranaka potpisalo sporazum o minimumu uslova za izlazak na izbore, kao i sporazum o antiizbornoj kampanji i bojkotu jos uvek sve zavisi od glavnih odbora stranaka koji ce tokom avgusta odlucivati o ovom pitanju.

Covek koji se ponudio da bude glavni kandidat demokratske opozicije je Milan Panic, nekadasnji premijer savezne drzave i predsednicki kandidat na proslim republickim izborima. Medjutim, opozicione stranke se ne izjasnjavaju o mogucoj podrsci jednom kandidatu.

Emil Fejzulahu potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine je rekao da ova stranka nece isticati svoga kandidata vec da ce podrzati onoga ko bude ponudio najbolji program za Vojvodinu.

Demokratska alternativa, stranka koju je osnovao Nebojsa Covic, nekadasnji gradonacelnik Beograda i visoki funkcioner SPS, prema informacijama koje smo dobili, podrzace jedinstvenog predsednickog kandidata opozicije.

Srpski biznismen i, kako neki pricaju, najbogatiji covek u Srbiji Bogoljub Karic je jos ranije objavio svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Medjutim, iz njegovog kabineta nismo dobili informaciju da li je ostao pri tome ili ne. Nedavno osnovana stranka Socijaldemokratija, prema nezvanicnim informacijama, kandidovace Vuka Obradovica za predsednika, a odluku o tome i mogucem bojkotu izbora donece glavni odbor.

Krajnji rok za podnosenje kandidatura, kako smo saznali u Skupstini Srbije je 31. avgust.

I. Sekularac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /