Utorak, 29. jul 1997.

ROKOVI ZA PODNOSENJE IZBORNIH LISTA ZA POSLANIKE U SKUPSTINU SRBIJE

Poslanicke liste do 6. septembra

Zbirnu izbornu listu nadlezna komisija objavljuje najkasnije 10 dana pre izbora

Izborna lista za izbor poslanika u Skupstinu Srbije Izbornoj komisiji dostavlja se najdocnije 15 dana pre izbora, dakle do 6. septembra.

Izborna komisija izborne jedinice proglasava izbornu listu jedne politicke stranke, koalicionu listu, odnosno listu grupe gradjana po njenom prijemu. Uz nju se dostavlja dokumentacija koja treba da sadrzi: potvrdu o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste u kojoj je naznaceno ime i prezime, datum rodjenja, zanimanje i licni broj kandidata, zatim pismenu izjavu kandidata da prihvata kandidaturu, potvrdu o prebivalistu kandidata, pismenu saglasnost nosioca liste, ovlascenje lica koja podnose izbornu listu i potvrdu o drzavljanstvu.

Ako izborna komisija utvrdi da izborna lista nije podneta na vreme, donece resenje o njenom odbacivanju. A ako sadrzi nedostatke, u roku od 24 casa od njenog prijema Komisija je duzna da donese zakljucak kojim se podnosiocu liste nalaze da, najkasnije u roku od 48 casova od casa dostavljanja zakljucka, otkloni nedostatke. Ako Komisija, potom, utvrdi da nedostaci nisu otklonjeni, ili to nije ucinjeno u predvidjenom roku, (u narednih 48 sati) duzna je da donese resenje kojim se pobija proglasenje izborne liste.

Komisija potom utvrdjuje zbirnu izbornu listu koja sadrzi sve izborne liste, sa licnim imenima svih kandidata i podacima o godini rodjenja, zanimanju i prebivalistu.

Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata na zbirnoj izbornoj listi utvrdjuje se prema redosledu njihovog proglasenja. Zbirnu izbornu listu komisija objavljuje najkasnije 10 dana pre odrzavanja izbora.

Prema dopunjenim resenjima svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 sati od dana objavljivanja zbirne izborne liste izvrsi uvid u sve podnete izborne liste i pratecu dokumentaciju.

Inace, Republicka izborna komisija, u roku od 48 sati od casa donosenja resenja o proglasenju izborne liste, resenjem utvrdjuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za odredjivanje svojih predstavnika u prosireni sastav ove komisije. Ovo resenje komisija dostavlja podnosiocu izborne liste u roku od 24 casa.

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /