Utorak, 29. jul 1997.

DEMONSTRACIJE U PODGORICI PROTIV POLITIKE MOMIRA BULATOVICA I SLOBODANA MILOSEVICA

SPS gosti docekani - jajima

Na kapiji vile "Gorica" u glavnom gradu Crne Gore juce oko 13 casova vise hiljada Podgoricana jajima, kamenjem i paradajzom zasulo pet blindiranih automobila, ali niko iz delegacije SPS, predvodjene Zoranom Lilicem nije ozledjen

Podgorica. - Nekoliko hiljada gradjana Podgorice docekalo je juce oko trinaest casova na kapiji vile "Gorica" delegaciju Socijalisticke partije Srbije zvizducima i povicima "Ua, ua, ua...", "Lopovi, lopovi...", "Izdaja, izdaja...", a poletjela su i jaja, kamenice, paradajz...

Kolona od pet blindiranih automobila s gostima iz Beograda jedva se probila kroz "toplog zeca" od mase nezadovoljnih demonstranata. Od udaraca nogama svi automobili su vidno ulubljeni i osteceni, dok su putnici prosli bez ogrebotine. Demonstranti su zatim pokusali da provale u dvoriste vile, u kojoj je od jutatrnjih sati svoje sagovornike iz Beograda cekao Momir Bulatovic, predsjednik Republike Crne Gore, ali su ih od toga odvratili policija i organizatori protesta.

Posle dvadesetak minuta uzvikivanja parola podrske Milu Djukanovicu, a protiv Slobodana Milosevica i Momira Bulatovica, demonstranti su se mirno razisli. Juce je u to vrijeme u Podgorici u hladu zabiljezena temperatura od 35 stepeni.

Bio je to "Pohod upozorenja" u organizaciji Gradjanskog pokreta otpora "Javnost protiv fasizma", povodom jucerasnjih razgovora delegacije Socijalisticke partije Srbije, sa potpredsjednikom Zoranom Lilicem na celu, i Momira Bulatovica, koji ih je, kako je najavljeno, pozvao u svojstvu predsjednika Demokratske partije socijalista.

Bulatovic izbegao demonstrante

Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic juce je samo u jutarnjim satima boravio u svom kabinetu na Nemanjinoj obali. Delegaciju iz Beograda sve vrijeme je cekao u vili "Gorica", pod budnim okom jakih policijskih snaga.

Prije "Pohoda upozorenja" ispred zgrade predsjednika Republike Crne Gore odrzan je u 12 casova "Zbor zaprepascenja", na kome se okupilo vise hiljada gradjana, koji su nosili transparente protiv Slobodana Milosevica i Momira Bulatovica, pjevajuci "Oj, Momire, je l' ti zao, rastanak se primakao; rastanak nam nije mio, jer si Momo, poltron bio" i "Nije Milo sto mu zbore, nego vitez Crne Gore..." i slicno.

Zbor je trajao oko pola sata, a zatim se najveci dio gradjana uputio ka Vili "Gorica" da "doceka" delegaciju SPS-a. Na stotinak metara ispred kapije Vile cekala ih je brojna grupa specijalaca s namjerom da ih tu zadrzi, ali u tome nije uspjela. Pod pritiscima demonstranata, koji su izvikivali "Hocemo u Vilu, hocemo u Vilu..." "Micite se s puta" i tako dlje, policija je potisnuta do visoke kapije i ograde oko Vile. Tada su organizatori upozorili demonstrante da ne navaljuju i ne ruse ogradu. Nakon petnaestak minuta pojavili su se automobili sa delegacijom SPS.

- Pozvali smo gradjane na ovaj otpor zbog toga sto je ovo pokusaj suspenzije institucija sistema vlasti u Crnoj Gori i zavodjenje prinudne uprave, slicno onoj u Novom Pazaru nedavno - izjavio je za "Nasu Borbu" Milika Pavlovic, predsjednik Gradjanskog pokreta otpora "Javnost protiv fasizma". On istice da njegova organizacija nije politicka partija koja se bori za glasove i poslanicke mandate.

- Mi smo gradjanska organizacija. Mi nijesmo ni protiv vlade, ni protiv policije, ni protiv vojske, ali jesmo za kontrolu i vlade i policije i vojske u onim formama koje se primjenjuju u gradjanskim drustvima, za koje se alaze reformsko krilo u Demokratskoj partiji socijalista - rekao je Pavlovic.

Pomozimo Bulatovicu

"Ne dozvolimo da nas prevare navodnom odbranom Jugoslavije, koju ruse izmedju ostalog vjestackom granicom kod Prijepolja. Hocemo reforme, demokratiju, vlast izabranu od naroda, a ne postavljenu od Milosevica i narucenu od Socijalisticke partije Srbije. Pomozimo Momiru Bulatovicu da shvati da je politicka proslost, a Slobodanu Milosevicu da Crna Gora nije na prodaju", stoji, pored ostalog, u Proglasu.

On je posebno istakao da demonstracije nijesu uperene protiv suzivota Crne Gore i Srbije, "ali jesu protiv toga da te odnose uredjuje bilo koji nacionalizam, velikosrpski ili bilo koji drugi".

- Mi znamo da buducnost ni Srbije ni Crne Gore nije od jedne kosti, koja se ove Slobodan Milosevic. Prije bih rekao da je Slobodan Milosevic kost u buducnosti i Srbije i Crne Gore" - rekao je Pavlovic, i naglasio da se "zbog toga gradjani moraju oduprijeti rezimu Slobodana Milosevica i njegovoj diktaturi i to samo na ovaj nacin".

- Mi u Crnoj Gori zaista ne zelimo nikakve namjesnike, nikakve govornike, koje pamtimo po zlu Pircija Birolija, pa naovamo" - rekao je Pavlovic.

Mili Popovic, predsjednik Omladinskog savjeta Crne Gore, izjavio je novinarima da "Socijalisticka partija Srbije zeli da nametne svoju volju gradjanima Crne Gore i da im nametne svo kandidata za predsjednika, cemu se treba energicno suprotstaviti". Popovic je naglasio da treba stvoriti "realne uslove za predsjednicke izbore i svakom kandidatu omoguciti da predstavi svoj program, bez lobiranja i podrske sa strane", dodajuci da "posjeta delegacije SPS ima vrlo jasne posljednje namjere".

U Proglasu Gradjanskog pokreta otpora "Javnost protiv fasizma" kaze se da je "Momir Bulatovic, predstavljajuci se lazno kao predsjednik DPS-a, pozvao u pomoc Slobodana Milosevica da mu sacuva vlast, a za uzvrat mu ponudi Crnu Goru", te da se "danas necuvenim podvalama pokusavaju diskreditovati ljudi iz legalnog rukovodstva Crne Gore koji ne pristaju na brutalno ponizavanje Crne Gore".

- Ne dozvolimo da nasa drzava bude politicki buvljak na kojem Momir Buatovic i njegov mentor Slobodan Milosevic pazare, trgujucu buducnoscu dvije casne i slavne drzave - stoji u Proglasu.

B. I. Milicic

Transparenti

"Milo, tebi narod vjeruje", "Bulatovicu, prodao si Prevlaku, Crnu Goru neces", "Sacuvaj nas boze od Slobodanovih darova", "Momo, ofarbaj se i ti u zuto, "Lazne klevete Milu ne stete", "SPS prevarila Srbiju, Crnu Goru nece", "Put u pakao je Slobodan, garantuje mali Momo", "Milo, omladina Tuzi je uz tebe", "Sta zna Momo sta je Ustav", "Milo dijeli penzije, a Momo Crnu Goru", "Jaka Crna Gora, jaka Jugoslavija" i tako dalje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /