Utorak, 29. jul 1997.

FUDBAL: DANAS EKSPEDICIJA PARTIZANA LETI ZA ZAGREB

Novi tim znaci novu igru

Beograd. - Interesovanje poslenika sedme sile nije se smanjilo pred revans susret pretkvalifikacija Lige sampiona sa Kroacijom u Zagrebu, ali je tenzija u Humskoj 1 svedena na razumnu meru. I to je dobro. Fudbaleri su bili pod izuzetnim pritiskom pre prvog meca, sva paznja nacije bila je fokusirana u tih 90 beogradskih minuta. Skoro da se vise nije postavljalo pitanje pobede, vec da se ne dozivi bruka i poraz. "Crno-beli" su uspeli. Pobedili su i veliki teret pao je sa pleca mlade i neiskusne ekipe.

- Sada je daleko lakse, reci su trenera Ljubise Tumbakovica, vidno raspolozenog poslednjih dana. - Srecu me na ulici ljudi, cestitaju i govore da nije vazno sta ce Partizan u revansu uciniti. Vazna je ova prva, istorijska utakmica. Ona ulazi u anale. Ali, mi se ne zadovoljavamo ovim. Svesni smo sta nas ceka u Zagrebu, svesni tezine posla koji moramo odraditi, ali isto tako smo spremni da odigramo kvalitetno, mnogo bolje nego u Beogradu i da se plasiramo dalje.

Tumbakovic kaze da njegovi puleni ne mogu ponoviti tako losu igru. A lose su igrali jer su se uplasili atmosfere, odgovornosti, ocekivanja, protivnika...

- Bice promena u timu ne samo zbog psiholoskog opterecenja kojem pojedinci podlezu, vec i zbog povratka dvojice standardnih prvotimaca Tasevskog i Saboa. Naboj je veliki, motiv cesto moze da bude kontraproduktivan. Bas to ocekujem od protivnika. Da i oni podlegnu ukupnoj armosferi koja se sada, kao i u prvom mecu nama, okrece protiv njih. Nije lako izdrzati taj pritisak.

Bioritam nije najvazniji

Mnogi treneri praktikuju da treninge pred vazne meceve odrzavaju u vreme zakazane utakmice. Zbog bioritma.

- Mi smo uradili bioritam za svakog igraca, ali nema potrebe da ovih nekoliko dana treniramo u vreme maksimirske utakmice. Da imamo vremena desetak dana, mozda, ovako nema potrebe i ne bi imalo veliki efekat.

Izmenjen tim Partizana - nasa nova igra na Maksimiru. Svakako bolja nego beogradsko izdanje. Doci ce do izvesnih modifikacija, ali o taktici sada ne zelim da pricam, bas kao ni o timu, pa cak ni o putnicima za Zagreb.

U hotel "Hajat" Tumbakovic je odveo 22 igraca. Ekspedicija Partizana, zajedno sa novinarima i gostima krece sa surcinskog aerodroma danas u 17 casova, a za razliku od Kroacijinih fudbalera koji su odmah sa aerodroma otisli na trening, Tumbakovic ce ekipu odvesti do hotela, a trening na Maksimirskom stadionu zakazan je za 20 casova kada u sredu pocinje odlucujuci mec. - Trening ce biti otvoren i vrlo slican onom koji je Kroacija odrzala u Beogradu. Jedino ce biti iskljuceno vezbanje prekida. Nema potrebe da ponovo gledamo meceve Kroacije iz minulog prvenstva, niti nasu utakmicu. Sve je analizirano, pokriveno, uocene su slabe tacke protivnika, utvrdjeno odakle ce vrebati posebna opasnost...

Trenerke umesto odela

Za razliku od svojih protivnika koji su u Beogradu bili u Kardenovim odelima, fudbaleri Partizana ce u Zagrebu biti u trenerkama Inace, u Zagreb idu i dva kuvara iz Beograda, tacnije, kuvar i kuvarica koji ce brinuti o ishrani fudbalera naseg sampiona.

Trener Tumbakovic ce posebnu paznju posvetiti cetvorici fudbalera Kroacije koji su se pokazali kao najopasniji.

- Maric je pokazao da je izvanredan fudbaler, Viduka robustan, pravi razbijac, Prosinecki ce sada igrati sasvim drugacije, brine me Cvitanovic. Njega moramo iskljuciti. Mnogi su mu u Zagrebu zamerili inertnost, da se ne probudi bas u sredu... Koliko u Partizanu zele da eliminisu i sitnice govori podatak da su treninzi odrzani sa adidas loptama, onim sa kojima ce se igrati u Maksimiru.

- Malo je teza od "najk" sa kojom mi igramo, dimenzije terena nemamo, ali nas je jedan od najvecih pa i tu nece biti problema, a sto se tice samog terena, odnosno "tepiha" Zeka (Zecevic) mi je rekao da je u izvanrednom stanju.

Interesantno da je Tumbakovic samo jednom bio u Maksimiru kada je vodio omladinsku selekciju Srbije na turniru u Zagrebu. Srbija je tada osvojila prvo mesto, a trener Partizana postao je po raspadu Jugoslavije. Ipak, svojim iskustvom u velikoj je prednosti nad svojim konkurentom sa klupe Marjanom Vlakom. Kolika je ta prednost znace se u sredu nesto pre 22 casa.

S. Stojanovic

Pojedini novinari nekorektni

Na pitanje beogradskih novinara kako objasnjava odsustvo hrvatskih novinara koji su pred prvi mec opsedali Tumbakovica, mladi trener je rekao:

- Nisam ni primetio da ih nema. I bolje da ih nema, jer su pojedinci bili veoma nekorektni i neprofesionalni i moje izjave interpretirali i menjali po svom nahodjenju kako je njima odgovaralo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /