Utorak, 29. jul 1997.

MIMI KUVARICA

Testenina na stolu

Malo je onih koji mogu odoleti testenini bilo da su u pitanju makaroni, spegeti, tortelini, rezanci, fideline i bolonjska testenina. Kada se tome dodaju raznorazni umaci-sosovi od mesa, sira, povrca, zacinjeni nekim od zacina koji mogu biti i od lekovitog bilja - ugodjaj je potpun. Ako ste od onih koji bi rado "smazali koji tanjir" a ne smeju zbog straha od kilograma koji se prosto "lepe" za vas ili, pak, zdravstvenih razloga, promenite svoje shvatanje jer strucnjaci misle i savetuju drugacije. S obzirom na hranljivu vrednost i laku svarljivost, testenine treba cesce koristiti za rucak ili veceru kako u ishrani zdravih ljudi svih doba starosti tako i u ishrani onih koji su na posebnom dijetetskom rezimu.

Obogacenjem testenina raznim dodacima, (nas covek je navikao , sto je pogresno, da testenini dodaje samo meso ili raznorazne vrste sireva) povecava se njihova dijetetsko-bioloska vrednost.

Zacinjeni makaroni

Za cetiri osobe potrebno vam je 400 gr makarona, dva decilitra jogurta, kasicica senfa, kasika majoneza, kasicica sitno iseckanog luka, bosiljak, malo origana.

Skuvati makarone u slanoj vodi i staviti ih da se ocede. U medjuvremenu u visoki mikser ili multipraktik stavite jogurt majonez, so, senf i luk i dobro sjedinite. Na kraju dodati zacinsko bilje i umakom preliti makarone.

Salata s tunjevinom

Potrebno je trista grama testenine, 80 gr tunjevine iz konzerve, jedan paradajz, 80 gr zelenih maslina, 30 gr feferona, sok od pola limuna, tri kasike ulja, so, biber.

Testeninu sipati u kljucalu vodu i skuvati. U medjuvremenu ocediti tunjevinu i iscepkati na komade. Maslinama izvaditi kosticu i iseci na kolutove, isto tako i feferone. Paradajz iseci na kockice. Sve izmesati, posoliti i pobiberiti, dodati kasiku ulja i limunov sok. Testeninu ocediti dodati preostalo ulje, pa preliti smesom.

Bolonjski spageti

Potrebno je 400 gr spageta, 600 gr mlevenog juneceg mesa, dve glavice luka, tri cena belog luka, 200 gr sargarepe, 100 gr celerovog korena, so, biber, origano, veza persuna, dve kasike paradajz pirea, po dve kasike maslinovog i obicnog ulja, 100 gr dimljene slanine, 100 gr parmezana.

Luk sitno iseckajte, dodajte na kocke izrezanu slaninu, narendanu sargarepu i celer pa prziti na obicnom ulju. Kad dobije boju dodati meso i iseckan beli luk. Dinstati oko sat vremena. Zatim dodati zacine i paradajz-pire i kuvati jos 25 minuta nalivajuci po potrebi supom. Kad je vec gotovo dodati maslinovo ulje. Umak preliti preko skuvanih spageta i posuti narendanim parmezanom.

Testenina sa umakom od povrca

Za cetiri osobe: 700 grama oljustenog paradajza, 100 grama crnog luka, jedna sargarepa i omanji celer,. cetiri cena belog luka, svezi listovi persuna, majoran, karanfilic, decilitar belog vina, cetiri supene kasike maslinovog ulja moze i suncokretovo i kukuruzno, so , biber.

Zagrejati ulje pa proprziti seckani beli luk, paziti da ostane beo, dodati seckanu sargarepu, celer i crni luk. Povrce podliti vinom, dodati karanfilic, majoran, pa potom pirjaniti dok ne ispari tecnost. Zatim dodati isecen paradajz, posoliti i kuvati dok paradajz ne omekne. Kad je gotovo ispasirati ali i ne mora. Dodati persun preliti preko skuvane testenine. Prijatno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /