Utorak, 29. jul 1997.

"NOVO TUMACENJE" USTAVNO-PRAVNOG POLOZAJA CRNE GORE

Nametnuti protektorat umesto drzave

Nastojanje izvesnog broja republickih i federalnih funkcionera da Crnu Goru prikazu u sto ruznijem svetlu je inspirisano zeljom da se ona proglasi nesposobnom da organizuje vlast na svojoj teritoriji - izjavio Miodrag Vukovic, potpredsednik Vlade

Podgorica. - Pokusaji "vrlo ozbiljnih ljudi, nosilaca jednog broja najznacajnijih funkcija u Republici i federaciji", da Crnu Goru prikazu "drzavom kriminala, bezakonja, pravnog nereda i nesigurnosti", prema misljenju Miodraga Vukovica, potpredsjednika Vlade Crne Gore, imaju za cilj "da se Crna Gora proglasi nesposobnom da sama organizuje vlast na svojoj teritoriji".

Vukovic je na jucerasnjoj konferenciji za novinare posvecenoj funkcionisanju pravne drzave i suzbijanju kriminaliteta, ustvrdio da je rijec o "novoj pojavi", postaknutoj dnevno-politickim potrebama i dugorocnim ciljevima, kojom hoce da se javnost "ubijedi da Crna Gora ne zasluzuje Ustavom definisanu drzavnost i da ne zasluzuje da bude ravnopravna republika u federaciji".

Prema njegovom misljenju, u pitanju su dva cilja: "da se Crna Gora stavi pod neciji patronat, dok se ne uozbilji, dok ne sazre i ne stane na noge" i, drugo, da se "izvrse ustavne promjene upravo na liniji, verbalno receno, jacanja Jugoslavije, a sustinski slabljenja Crne Gore".

- Najava da se od ustavnih reformi nece odustati od strane najvaznije politicke snage u Srbiji, da ce se politicki podrzati ono krilo u DPS-u koje je odlucilo da formira novu partiju, a koje je bez ikakvih razloga pokusalo da sacuvanu infrastrukturu ljudsku, kadrovsku i institucionalno najjace partije u Crnoj Gori proglasi separatistickom upravo zatvara krug te konacne namjere - podvukao je potpredsjednik Vlade Vukovic, dodajuci da to "nije novo u istoriji na ovim prostorima".

On je podsjetio na vrijeme kada se "raspala prva Jugoslavija".

- Da bismo je istorijski arhivirali, morali smo je optuziti da je bila nenarodna, versajska, trula, pa kad se narod naslusao tih kvalifikacija, formirali drugu Jugoslaviju, koju smo, rekao je Vukovic, optuzili da ne odgovara nikome, da je Brozova, da je birokratska, da je previse komunisticka, pa nam nije smetalo da je ugusimo u dimu i krvi.

- Napravili smo trecu Jugoslaviju, kojoj treba vremena, i u njoj Crnu Goru, koja je zadrzala svoje drazvno i nacionalno dostojanstvo. Nekome raspored snaga u ovoj Jugoslaviji ne odgovara - konstatovao je Vukovic, ocjenjujuci da se predlozene ustavne promjene direktno ticu ravnopravnosti republika, pozicije Crne Gore, interesa njenog naroda i njenih gradjana.

Da bi zahtjev za ustavnim promjenama bio ubjedljiviji, a da bi podrska bila veca, pored ostalog, Crnu Goru treba uciniti nesposobnom i nedostojnom da nosi epitet ravnopravne drzave u okviru federacije - rekao je Vukovic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /