Utorak, 29. jul 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE VLADIMIRA SUSOVICA, DRZAVNOG TUZIOCA CRNE GORE

Hag zainteresovan za utvrdjivanje eventualne odgovornosti Pavla Bulatovica

Sadasnji savezni ministar odbrane bio je ministar unutrasnjih poslova Crne Gore 1992. godine, kada su hapseni izbegli Muslimani iz BiH i izrucivani Radovanu Karadzicu, koji ih je koristio za razmenu za zarobljene Srbe na ratistu, rekao je Susovic

Podgorica, FoNet. - Drzavni tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic saopstio je juce da je Haski tribunal zainteresovan za utvrdjivanje eventualne odgovornosti Pavla Bulatovica, sada saveznog ministra odbrane, koji je bio ministar unutrasnjih poslova Crne Gore kada su 1992. u toj republici hapseni izbegli Muslimani iz BiH i izrucivani Radovanu Karadzicu, koji ih je koristio za razmenu za Srbe zarobljene na ratistu. Takav zahtev Susovicu je stigao posredstvom Ministarstva pravde Jugoslavije i Ministarstva pravde Crne Gore i od Susovica se trazi da ih odmah informise o tome sta je on kao drzavni tuzilac preduzeo u slucaju hapsenja i deportovanja oko 50 muslimanskih izbeglica iz Crne Gore. Susovic istice da je jedna grupa Muslimana srpskim vlastima na Palama predata upravo na dan kada je medjunarodno priznata Bosna i Hercegovina, kao samostalna drzava, a druga grupa, znatno veca, predata je Palama nekoliko dana nakon toga, kada je vec tamo vladao novi pravni rezim. U pravnoj proceduri, koja se primenjuje u medjunarodnom pravu, moraju biti primenjivane medjunarodno verifikovane pravne norme, koje su, medjutim, 1992. godine prekrsene u Crnoj Gori, istakao je republicki tuzilac.

Susovic je rekao da je na osnovu zahteva Haskog tribunala pokrenuo predkrivicni postupak i o tome obavestio Medjunarodni sud u Hagu i medjunarodnu javnost, precizirajuci da se zna da je tada ministar unutrasnjih poslova u Crnoj Gori bio Pavle Bulatovic, sada savezni ministar odbrane. Ko je naredio deportovanje - Pavle Bulatovic ili neka druga lica, u ovom trenutku nije poznato. Jos je preuranjeno preciznije govoriti o ma cijoj konkretnoj odgovornosti, rekao je drzavni tuzilac Crne Gore, dodajuci da on ipak veruje da su i najvisi drzavni funkcioneri Crne Gore tada bili sasvim upoznati o tom ratnom zlocinu.

IZJAVA VLADIMIRA SUSOVICA "NASOJ BORBI"

Trazi se nalogodavac deportacije

Podgorica. - Zamoljen da za "Nasu Borbu" kaze nesto vise o zainteresovanosti Haskog tribunala za "jednog crnogorskog gradjanina", drzavni tuzilac Crne Gore Vladimir Susovic je rekao da je tuzilastvo "procesuiralo slucaj deportovanja izbjeglica", vojnih obveznika iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu za vrijeme ratnih okrsaja u ovoj bivsoj jugoslovenskoj republici.

"Za sada znamo da je u to vrijeme ministar unutrasnjih poslova u Vladi Crne Gore bio Pavle Bulatovic. On bi mgoao biti licnost koja je donijela takvu odluku, ali to jos ne znamo. Ispitujemo da li je odluku o deportovanju izbjeglica donio neko sa visoke politicke funkcije ili je ona djelo nekog policijskog cinovnika. Kad utvrdimo o kojoj licnosti se radi, mi cemo o tome obavijestiti Haski tribunal", izjavio je drzavni tuzilac Susovic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /