Utorak, 29. jul 1997.

NASTAVLJEN PROTEST KRAGUJEVACKIH ORUZARA

Dogovoren pohod na Beograd

Poziv studentima i radnicima Beograda da se pridruze "najboljim radnicima Srbije". Jedan od vodja sindikata ostace u Kragujevcu: ako banda u Beogradu krene silom da se na isti nacin podje iz Kragujevca

Kragujevac je daleko pa vlada ne cuje nase
zahteve: Oruzari pred skupstinom grada
FOTO: D. Milosevic

Kragujevac. - "Za Beograd, za Beograd" orilo se juce iz hiljada grla kragujevackim ulicama i pred gradskom skupstinom.

Ovim refrenom popularne pesme iz kultnog filma Slobodana Sijana "Ko to tamo peva" pobunjeni kragujevacki oruzari izglasali su na jucerasnjem protestu pred Skupstinom grada skorasnji pohod na Beograd prema kojem ce se - sto pesice, sto autobusima i privatnim automobilima - krenuti pocetkom naredne nedelje.

- Apelujem na radnike "Namenske" da se za put u Beograd svi prijave. Nista necemo uraditi ako se tamo pojavi 500 ili 1.000 ljudi. Moramo sto masovnije da odemo u Beograd jer tamo je resenje nasih problema. Kragujevac je daleko pa vlada ne cuje nase zahteve. Sindikat ce da se pobrine za sve detalje puta. Sigurno je da ce 70 odsto clanova Odbora sindikata prema Beogradu krenuti pesice dok ce ostalih 30 biti s radnicima u autobusima. Jedan od nas - Meda (Zoran Nedeljkovic) ili ja ce ostati u Kragujevcu pa ako banda u Beogradu krene silom, mi cemo krenuti odavde na isti nacin - naglasavao je juce pred gradskom skupstinom sekretar sindikalne organizacije "Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja.

Stanojlovic je pozvao studente i radnike Beograda da kragujevackim oruzarima "prirede docek kakav dolikuje najboljim radnicima Srbje".

- Ocekujem da ce nam se u Beogradu pridruziti i radnici "Slobode" i "Progresa" iz Cacka, "Prvog partizana" iz Uzica i iz Sevojna. Njihovi sindikalni predstavnici su danas ovde sa nama - istakao je Stanojlovic napominjuci da ce kragujevacki oruzari i u prestonici traziti isplatu zaostalih zarada i resavanje statusa svoje firme.

Vreme Marksa i Engelsa

Objasnjavajuci zasto su tzv. "leve snage" jedan od najvecih neprijatelja srpskog radnistva oruzar Dragoljub Nedeljkovic je juce najpre konstatovao da je njihov glavni ideolog dr Mirjana Markovic. "Ta zena je rodjena u 20. veku a zivi u proslosti - u 19. veku. Meni je to neshvatljivo ali je tako. Ta zena, koja uveliko utice na politiku ove zemlje a time odlucuje i o nasoj sudbini jos uvek zivi u vremenu Marska i Engelsa", kaze Nedeljkovic.

Poziv da krenu u pohod na Beograd juce je oruzarima uputio i predsednik sindikata "Namenske" Zoran Nedeljkovic Meda. On je rekao - da se ocekuje da ce u organizaciji pohoda ucestvovati i Sindikat metalaca Srbije.

On je potom obavestio oruzare da je sindikat "Namenske" juce pred Saveznim ustavnim sudom pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti uredbe Vlade Srbije po kojoj radnici na placenom odsustuvu nemaju pravo na celi godisnji odmor i puni regres. "Republicka vlada iskljucivo donosi zakone koji su na stetu radnika", zakljucio je Nedeljkovic.

Konstatujuci da su zaposleni u ZNP "cvet radnicke klase Srbije" oruzar Dragoljub Nedeljkovic je juce istakao da u Srbiji postoje - "cetiri bisera". Prvi su radnici "Namenske" i njihov sindikat. Drugi su studenti pre svega beogradski, koji uspesno odolevaju svim pritiscima. Treci je Srpska pravoslavna crkva koja je oruzarima pritekla u pomoc kad su prosle godine padali u nesvest od gladi pred kragujevackom gradskom skupstinom. Cetvrti biser su, tvrdi Nedeljkovic, novinari nezavisnih medija a pre svih "Nase Borbe", "Nezavisne Svetlosti" i RTV Kragujevca.

- Najveci neprijatelji radnika "Namenske" i cele Srbije su tzv. "leve snage", zatim Samostalni sindikat i njegov predsednik Tomislav Banovic kao i "crveni novinari" iz rezimskih medija - smatra Dragoljub Nedeljkovic.

Na kraju jucerasnjeg protesta oruzari su se dogovorili da do puta za Beograd ne izlaze na kragujevacke ulice i pred gradsku skupstinu.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /