Utorak, 29. jul 1997.

RASPODELA MANDATA KOALICIJE "ZAJEDNO" U SAVEZNOM PARLAMENTU

SPO deset, ostali 12 poslanika

Zasto se razlikuju proracuni SPO i drugih clanica koalicije (DS, DSS, GSS) o broju poslanickih mesta. Mandati ne mogu biti verifikovani dok ih ne potpisu sve cetiri stranke

Proracuni Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Gradjanskog saveza Srbije, poklapaju se kada je u pitanju broj madata koji im kao clanicama koalcije "Zajedno" pripada u Saveznoj skupstini i, bitno se razlikuju od racunice Srpskog pokreta obnove. Po tome, od 22 osvojena mandata u Vecu gradjana, DS ima sest mandata, DSS cetiri, GSS jedan. Dragoljubu Micunovicu pripada licni mandat, a SPO ima 10 mandata, umesto 16, kako je nedavno izjavio Vuk Draskovic.

Ova raspodela sleduje po sporazumu koji je koalicija "Zajedno" napravila, objasnjava Dragor Hiber, predsednik Izvrsnog odbora GSS. U njemu je zapisano da od osvojenih mandata SPO dobija 45 odsto, DS 31, DSS 21, GSS pet, dok jedan mandat sleduje predsedniku DC. U svakom slucaju, odredjeno je da stanke potpisnice dobijaju bar po jedan mandat.

Pridrzavanje tog sporazuma konkretno znaci da neki od poslanika koji su po automatizmu usli u Skupstinu kao prvi na listi moraju da podnesu ostavke, ukoliko ih je zajedno vise od procenta odredjenog za njihovu stranku. Konkretno, to znaci, prema preciziranju iz DS i DSS, da SPO treba da vrati sest mandata.

Na Predsednickim savetima koalicije zahtevano je da se mandati raspodele, ali je SPO, kazu iz ostalih stranaka, bio protiv toga navodeci da nema razloga za ulazak u Skupstinu. Prilikom pravljenja koalicije postojao je, inace, predlog, ali nije ostvaren, da svi poslanicki kandidati unapred deponuju ostavke.

Osim sto nisu raspodeljeni mandati, nijedan nije ni verifikovan tako da u Skupstini ne moze da bude predstavnika koalicije "Zajedno". Prema recima Hibera, zakon ne sadrzi mehanizam kojim bi se naterali tvorci koliacije "Zajedno" da se pridrzavaju odredbi sporazuma (izmedju ostalog i o mandatima) koji su potpisali.

"SPO je mogao da spreci ulazak ostalih stranaka u Skupstinu, jer bez potpisa sve cetiri stranke nijedan njen poslanik ne moze u Skupstinu. Ali, ako SPO sada hoce nesto drugo, ne moze, jer je i dalje potreban potpis sve cetiri stranke da bi se uslo u Skupstinu", kaze Hiber.

Dok je iz SPO 16 kandidata proslo kao prvi na listi, odnosno sest preko "norme" iz sporazuma, iz DSS su tri kandidata bila prva na listi, a dva iz DS. To su: Vladeta Jankovic, Ljubisa Vucic i LJiljana Rasic (DSS) i Miodrag Perisic i Predrag Filipov (DS).

Prema recima Hibera, nekadasnji potpredsednik GSS Milan Paunovic nema mandat u Skupstini, kako se, inace, moze cuti u javnosti. U izbornoj jedinici Beograd 1 automatski je prosao samo Dragoljub Micunovic, objasnjava Hiber navodeci da o tome koji ce od kandidata GSS postati poslanik odlucuje Glavni odbor stranke, kao i da to podrazumeva dogovaranje sa ostalim koalicionim partnerima

N. Todorovic
I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /