Sreda, 4. jun 1997.

PREMA SENZACIONALNOJ IZJAVI GRCKOG MINISTRA POLJOPRIVREDE STEFANOSA CUMAKASA

Prodaju aviona dogovorili Milosevic i Papandreu

Cetiri "kanadera" prebacena ilegalno jos 1995. godine, a posao sklopljen tek pocetkom ove godine za 24,4 miliona dolara, preko lazne "of sor" firme na Kipru, formirane samo za tu svrhu. Ministar Cumakas pod javnom pretnjom opozicije da ce bar njega - poslati u zatvor

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

Ako se krajem prosle nedelje samo nagovestavalo da tragovi multimilionskog skandala sa grckom drzavnom kupovinom cetiri vatrogasna aviona nekadasnje SFRJ vode u visoku politiku, sada je stigla i zvanicna tvrdnja da je u to direktno umesan predsednik Srbije Slobodan Milosevic. Licno.

Braneci se, povodom sumnjivog posla, od kritike opozicije u grckoj skupstini, ministar poljoprivrede Stefanos Cumakas koji je potpisao ugovor o kupovini kao nadlezan za zastitu suma od pozara, rekao je u ponedeljak uvece da su se o kupoprodaji vatrogasnih aviona direktno dogovorili Milosevic i pokojni grcki premijer Andreas Papandreu. Na osnovu toga je Papandreuova vlada 1995. donela odluku o kupovini cetiri polovne letelice "CL 215" kanadskog proizvodjaca "kanader", prenela je atinska stampa.

Avioni koji su u vreme SFRJ iz baze u Zadru branili Jadran od pozara, u Grcku su - glase nedemantovane novinske tvrdnje - prebaceni ilegalno jos 1995, a posao je tek pocetkom ove godine sklopljen za 24,4 miliona dolara preko kiparskog posrednika koji se predstavio kao vlasnik.

Braneci se od kritike i pokusavajuci da dokaze da je posao bio koristan za Grcku - podrazumeva se kakav je za drugu stranu - Cumakas je rekao da su uz avione "dzabe isporuceni" rezervni motori, delovi i oprema - ukupno 3.500 komada.

Cumakas je priznao da je Grcka 1995 - pise dnevnik Elefterotipija - "jednoglasnom odlukom Ministarskog saveta prekrsila embargo prema Jugoslaviji". Ali da Atina ne bi bila i optuzena za to, formirana je firma na Kipru koja je kao posredni vlasnik prodala avione nekadasnje SFRJ grckoj drzavi. To je lazna "of-sor" firma, tvrdi list "Avrijani" koji je marta ove godine otkrio skandal.

Prva rata pre sklapanja ugovora

Grcka vlada je kupila avione uprkos tome sto su, kako je potvrdio pritisnuti Cumakas, cak i funkcioneri grckog Ministarstva odbrane i Generalstab Ratnog vazduhoplovstva Grcke - u cijoj se bazi nalaze sporni avioni, u tri navrata upozoravali vladu na rizicnost posla i na sumnjiv vlasnicki status letelica. Medjutim, rekao je Cumakas, vlada je "pristupila kupovini na nacin koji je prvobitno izabran, i vec je bila platila prvu ratu" - znaci otplata je pocela pre sklapanja ugovora! Uostalom, avioni su stigli dve i po godine ranije.

U Grckoj se od prosle nedelje vodi i krivicna istraga povodom tog posla koji stampa naziva skandalom, a grcki ministar poljoprivrede, izlozen sve ostrijim optuzbama, u pomoc poziva i druge odgovorne. Cak i provladin grcki list "Ta nea" pise da je on rekao u skupstini da je "jugoslovenska vlada u potpunosti prihvatila sporazum, da dobija uredno rate, i da je tokom nedavne (krajem maja) posete ministra nacionalne odbrane Akisa Cohacopulosa Beogradu ovaj sporazum i potvrdjen".

Prema grckim napisima, ta cetiri aviona su, preko privatnih posrednika na Kipru, u Grckoj i Beogradu, grckoj drzavi nudili i JAT - koji ih je i prodao, i Ministarstvo odbrane Savezne Republike Jugoslavije - koje u tome nije uspelo.

Dok nema ni reci od zvanicnog Beograda, cuti i grcka vlada, ostavljajuci ministra na brisanom prostoru pred krivicnom istragom i pod javno iznetom pretnjom opozicije da ce bar njega - poslati u zatvor.

A grckoj drzavi preti, upozoravaju poslanici opozicije, da bude prisiljena da isplati obestecenje i da ostane bez cetiri aviona - "proizvoda kradje" koji bi vec ovog leta mogli biti zaplenjeni.

Nije tesko povezati to upozorenje sa aktuelnom raspravom "zaostavstine" SFRJ. Tim vise sto su diplomatski predstavnici Hrvatske, Makedonije i Slovenije - kako saznaje "Nasa Borba" - zajednicki i u pisanoj formi zatrazili od grcke vlade da stopira posao sa avionima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /