Subota, 7. jun 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE CRNOGORSKOG PREMIJERA MILA DJUKANOVICA

Predsednik Bulatovic u svadji sa celom Crnom Gorom

Milo Djukanovic, gotovo je "taksativno" naveo "destruktivne i denuncijantske" poteze prema drzavi" njenog predsednika, Momira Bulatovica. Bulatovic se ispoljio kao neodgovorna politicka licnost, nedostojna visoke funkcije na kojoj se nalazi", ocenio je crnogorski premijer. "Neozbiljna je politika i neozbiljna drzava koja svakom novom predsedniku prilagodjava ustav", rekao je Djukanovic u vezi sa Milosevicevom kandidaturom i predlogom da se zbog toga promeni Ustav SRJ

Podgorica. - Jucerasnju konferenciju za stampu, koju je naslovio "Izazovi i ocekivanja", Milo Djukanovic, predsjednik Vlade Crne Gore iskoristio je da javno replicira predsjedniku Republike Crne Gore, Momiru Bulatovicu. Govoreci o politickom ambijentu u kome se sprovodi program Vlade, Djukanovic je ukazao i na "niz problema koji ostavljaju vidljive posljedice na stabilnost ekonomskog i politickog sistema Republike".

"Na pocetku realizacije programa Vlade, politicki ambijent je u Crnoj Gori bio stabilan, a ubjedljiva pobjeda DPS-a na parlamentarnim izborima obecavala je dobre preduslove za punu predanost ambicioznim ciljevima na svim sektorima unutrasnje i spoljne politike", rekao je Djukanovic, konstatujuci da je umjesto toga "neocekivano intenzivno i agresivno zapoceta besprimjerna medijska kampanja protiv Vlade i mene kao njenog predsjednika, koja je bila i dalje je pracena u novijoj istoriji jugoslovenske politike i novinarstva nevidjenim repertoarom politickih sumnji i optuzbi zasnovanih u cjelosti na grubim falsifikatima i neistinama".

Ulogu tuzioca jednog dijela sredstava informisanja, "prije svega onih iz Srbije sa tamosnjom prorezimskom uredjivackom politikom i tzv. uglednih crnogorskih intelektualaca i budnih agenata i cuvara srpstva iz podgorickih dopisnistava", koji rade na "prepariranju javnog mnjenja za nametanje inferiorne pozicije Crne Gore u Jugoslaviji", nazalost, "preuzeo je niko drugi do predsjednik Republike Crne Gore", rekao je Djukanovic.

Djukanovic povlaci tuzbe protiv Kilibarde i Perovica

Premijer Djukanovic je juce najavio da ce povuci tuzbe protiv lidera koalicije "Narodna sloga", dr Novaka Kilibarde i Slavka Perovica. Kazao je da je vec najavio ministru pravde da pronadje zgodnu formu i odgovarajucu fazu u ovim sudskim procesima i povuce njegovu tuzbu. Taj gest je protumacio kao namjeru da se doprinese unapredjenju demokratskog ambijenta u Crnoj Gori i konstruktivnoj politickoj saradnji u ovoj republici.

On naglasava da je "zapanjujuca lakoca sa kojom gospodin Momir Bulatovic izrice neistine u formi optuzbi na racun manje-vise drzavnih organa i institucija javnog zivota Republike", konstatujuci da je "krenuo od izjava predsjednika Vlade i ministra kulture, pretrcao preko drzavnog tuzioca i predsjednika Ustavnog suda, pod pseudonimom napao "Pobjedu", neozbiljno vise puta optuzio SDB, iznoseci javno i olako cak i drzavne tajne".

"Dakle, predsjednik Republike je ocito u svadji sa manje-vise cijelom Crnom Gorom, gotovo bez izuzetka sa svaim njenim institucijama, pa je otuda moj opravdan strah da je u stvari u beznadeznoj svadji sa samim sobom", konstatovao je crnogorski premijer, dodajuci da je duzan da "kao predsjednik Vlade ukaze na teske posljedice ovakvog politickog angazmana predsjednika Republike po Crnu Goru, njenu ekonomsku i ukupnu stabilnost".

Bez straha od tajnog dosijea

Na pitanje u kome je bila sadrzana spekulacija da sef DB Srbije, Jovica Stanisic, ima njegov tajni dosije, premijer Djukanovic je kazao da ga to ne brine iz dva razloga. Prvi je, da nije "radio nista cega bi se stidio i plasio svog tajnog dosijea", a drugi je taj sto misli da je g. Stanisic "jedan ozbiljan covjek koji se ne bavi tim stvarima". "Ne vjerujem da mu je u opisu posla niti da prati Mila Djukanovica, niti bilo kog covjeka iz politickog zivota Jugoslavije".

Za Djukanovica je "necuveno da se jedan drzavnik tako destruktivno i denuncijantski odnosi prema drzavi na cijem je celu". "Umjesto da doprinosi snazenju jedinstva Crne Gore i zajednicke drzave, predsjednik Republike, zaslijepljen sebicnim politickim interesima ne preza ni od toga da politicki tendenciozno potencira naslijedjene razlike i podstice sukobe i diobe na sjever i jug, cime u sustini razbija i dijeli Crnu Goru", rekao je Djukanovic, smatrajuci da "takvim nepromisljenim i neodgovornim izjavama Bulatovic "priziva refeudalizaciju odnosa u Crnoj Gori, a pricom o navodno smisljenoj zapostavljenosti sjevera podstice regionalni i plemenski nacionalizam, koji je istorijska paradigma mnogih nesrecnih podjela u Crnoj Gori".

Djukanovic tvrdi da ovakvim odnosom Bulatovic ne doprinosi stabilnosti ni razvoju zajednicke drzave Jugoslavije. "Nasuprot verbalnog zaklinjanja u Jugoslaviju, bez alternative i bez preduslova, sustinski i politicki angazman predsjednika Republike na tom planu je, po mom uvjerenju, takav da cak i na kratak rok dovodi u pitanje ne samo razvoj vec i opstanak SRJ", ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore, uz napomenu da "zajednicka drzava ima perspektivu jedino ako se bude razvijala kao demokratska zajednica ravnopravnih republika i gradjana" i ako se u njoj budu "odvijale korjenite ekonomske reforme u cilju postizanja dostojanstvenog zivotnog standarda gradjana i do potpune integracije u medjunarodnu zajednicu".

Crnogorski premijer, takodje, ocjenjuje da predsjednik Bulatovic "sa ambicija licne, neogranicene i neprikosnovene vlasti napusta duh demokraticnosti, nanosi ogromnu stetu vladajucoj partiji, sa opasnoscu da se izigra narodno povjerenje". "Politika je javna djelatnost i zato nema pravo predsjednik Republike gospodin Bulatovic da bez ikakvog objasnjavanja javnosti o svojim gotovo svakodnevnim razgovorima sa predsjednikom Srbije realizuje takvu politiku odnosa izmedju dvije federalne jedinice, koja iskljucivo zavisi od volje dva covjeka", rekao je Djukanovic, iznoseci svoje ubjedjenje da Crna Gora "ima pravo i potrebu da zna sta predsjednik Republike razgovara po beogradskim vilama i dvorovima o Crnoj Gori, jer buducnost Crne Gore i Jugoslavije ne moze biti u neogranicenoj vlasti ni jednog pojedinca".

"Upravo zbog toga sto se danas tako radi u otudjenim krugovima vlasti los je polozaj Crne Gore u SRJ i SRJ u medjunarodnoj zajednici", rekao je crnogorski premijer.

Djukanovic zatim konstatuje da se Bulatovic "ispoljio kao neodgovorna politicka licnost, nedostojna visoke funkcije na kojoj se nalazi i duge tradicije crnogorskog drzavnistva" i da su njegove "neargumentovane optuznice, sitno denuncijanstvo i identifikacija sa politickim projektima van Republike Crne Gore vec donijeli ogromne politicke i ekonomske stete Crnoj Gori".

Na pitanje, da li se moze ocekivati da DPS pokrene mehanizam za smjenu predsjednika Bulatovica i prijevremene predsjednicke izbore, ukoliko on "nastavi stetno da djeluje protiv interesa Crne Gore", premijer Djukanovic je podsjetio na svoj vec izneseni stav o tome kako Bulatovic obavlja svoju predsjednicku funkciju, ali je naglasio da je preuranjeno govoriti o tome kako ce se u partijskim organima artikulisati stav po ovom pitanju.

Crnogorski premijer ne misli da je doslo vrijeme za prekid koalicione saradnje DPS-a i SPS-a, naprotiv, "Vjerujem da buducnost politickog zivota i u Crnoj Gori i u Jugoslaviji upravo pripada koalicijama, i zbog toga vjerujem da bi trebalo, u ime DPS-a, pokazati vise fleksibilnosti i vise spremnosti na dijalogne samo sa SPS, nego i sa drugim politickim snagama u Srbiji, i posebno sa drugim politickim snagama u Crnoj Gori, sa svima sa kojima je moguce pronaci neke strateske politicke slicnosti", rekao je premijer Djukanovic.

Tajni politicki pozari

Govoreci o inicijativama Socijalisticke partije Srbije, Djukanovic je izrazio uvjerenje da ce one "naici na politicki zreo i dostojanstven odgovor svih clanica politickog zivota u Crnoj Gori".

"Nema niko pravo da pravi tajne politicke pazare na stetu Crne Gore, njenog dostojanstva, politickeravnopravnosti i demokratskih procesa. Takvim pokusajima smo duzni svi da se usprotstavimo u granicama svojih moci i nadleznosti, jer je to pitanje vaznije i starije od svake politike i svake vlasti i pojedinacne karijere - to je pitanje digniteta i perspektive Crne Gore" - rekao je Milo Djukanovic.

Komentarisuci predlog delegacije SPS-a o promjeni dva clana federalnog Ustava i formalni i sustinski znacaj toga predloga u odnosu na interese Crne Gore, premijer Djukanovic je, pored ostalog kazao, da se mora imati u vidu sustina zajednicke drzave: "Mi ovo ne dozivljavamo samo kao demokratsko pitanje, vec ga dozivljavamo kao sustinsko pitanje u pogledu obezbjedjivanja ravnopravnosti Crne Gore u zajednickoj drzavi. Ukazali smo, tokom razgovora, nasim partnerima iz SPS da ovo dozivljavamo i kao opasnost da, ukoliko bi se Crna Gora saglasila sa ovim promjenama Ustava, da nikada vise ne moze opredjeljujuce uticati na to ko ce biti predsjednik SRJ. Naravno da se ne zelimo lisiti tog prava, ukoliko ozbiljno zelimo da unapredjujemo zajednicku drzavu, ukoliko ozbiljno nasu buducnost zasnivamo upravo na zivotu u toj zajednickoj drzavi", kazao je Djukanovic, napominjuci (uz ogradu da to niko iz delegacije SPS-a nije pomenuo) da se logicno namece pitanje daljih i dubljih ustavnih promjena.

Odgovarajuci na jedno drugo pitanje, crnogorski premijer je kazao da je njegovo uvjerenje da u Crnoj Gori postoji konsenzus svih relevantnih politickih snaga o tome da ne treba ulaziti u promjene Ustava SRJ.

"Apsolutno smatram neozbiljnom politiku i neozbiljnom drzavu koja svakom novom predsjedniku prilagodjava ustav". - Dio je odgovora premijera Djukanovica u vezi sa Milosevicevom kandidaturom i predlogom da se, u paketu, promijeni Ustav SRJ. Podvukao je da ova inicijativa treba da dozivi jasnu kritiku i da bude odbijena.

Da li se, nakon svega sto se dogodilo, moze tvrditi da je kompletna politicka kriza u Crnoj Gori inicirana i vodjena iz Beograda, radi kandidature Slobodana Milosevica za mjesto predsjednika savezne drzave, glasilo je jedno od novinarskih pitanja, na koje nije uslijedio ocekivani odgovor.

"Mislim da je nas sukob autentican, da je nastao u Crnoj Gori. Imam sasvim jasno vidjenje njegovog nastanka. Mislim da on vuce svoje korijene iz predizborne kampanje DPS-a, i da je on, naravno, poprimio tokom vremena ove razmjere i dimenzije... Pri tome, razumljivo, niti ja niti bilo ko drugi ne moze sporiti znacajnu involviranost odredjenih subjekata iz Srbije u ovaj unutrasnje inspirisan sukob u Crnoj Gori - prije svega prorezimskih sredstava informisanja. Da li treba ovdje podsjecati sta su sve napisali "Politika ekspres", "Novosti" "Politika", sta je sve objavila TV Srbija u odnosu na aktuelni sukob u Crnoj Gori...", kazao je, pored ostalog, premijer Djukanovic, poentirajuci kosntatacijom da je jedna strana u sukobu imala logisticko-medijsku podrsku iz Srbije, ali i politicku.

Govoreci o predstojecim predsjednickim izborima u Crnoj Gori i mogucoj Bulatovicevoj kandidaturi na njima, premijer Djukanovic je, pored ostalog, kazao i sljedece:

"Ukoliko, protivno mom misljenju, predsjednik Bulatovic bude zadobio novi mandat predsjednika Republike, ja apsolutno necu biti spreman ni na kakvo povlacenje niti ustuknuce. Dakle, veoma tvrdo vjerujem u ispravnost ideja za koje se zalazem, i necu, definitivno, napraviti ni jedan potez kojim cu ohrabiriti moje politicke protivnike, koji, po mom uvjerenju, ne rade u korist Crne Gore i SRJ".

D. Vukovic
B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /