Subota, 7. jun 1997.

DIREKTOR VALJEVSKE GIMNAZIJE PODNEO OSTAVKU I UPUTIO PISMO MINISTRU TODOROVICU

"Ne zelim da suspendujem 50 profesora"

U Gimnaziji sada ocekuju da ce im vlast postaviti "tvrdjeg direktora", ali ce on biti "kazu" "odgovarajuce docekan"

Valjevo. - Dok pojedini direktori osnovnih skola pritiscima na zaposlene pokusavaju da "normalizuju" nastavu, direktor Valjevske gimnazije prof. Goran Bojicic podneo je juce ostavku.

"Kako nisam u mogucnosti da resavam problem isplate licnih dohodaka, niti u mogucnosti da obezbedim redovnu nastavu koja je prekinuta zbog nepostovanja sporazuma predstavnika Vlade Srbije, ministra prosvete i ministra finansija od 26. februara, podnosim ostavku" - kaze, uz ostalo, Bojicic u pismu Jovi Todorovicu.

"Takodje ne zelim da u ovakvim drustvenim okolnostima urucujem suspenzije za 50 profesora jer bi to bila jednostrana primena zakona. Ukupne drustvene okolnosti i situacija u nasoj sredini imale su svog odjeka ponajpre u Valjevskoj gimnaziji koja je u duhu svoje tradicije uvek specificno reagovala", - dodaje Bojicic i u pismu ministru Todorovicu uz napomenu da su "u ovom trenutku najvazniji interesi ucenika i da, iako opravdan, protest ne sme da ugrozi regularan zavrsetak skolske godine."

Kolektiv Valjevske gimnazije strajkuje od 26. maja, drugo polugodiste poceo je sa mesec dana zakasnjenja, takodje zbog potpune obustave rada. Pojedini profesori u razgovoru za "Nasu Borbu" ocekuju da ce vlast sada naci "tvrdjeg direktora" kome ce, po svoj prilici, biti pripremljen "odgovarajuci docek".

Za sada nije poznat stav sindikalne organizacije Valjevske gimnazije, a na sednici nastavnickog veca, u ponedeljak, direktor u ostavci Goran Bojicic procitace svoje pismo nacelniku Kolubarskog okruga, mr Stanku Terzicu, koje nije zeleo da komentarise, ali je, izgleda, sustina u neslaganju sa stavom vlasti da se nastava odrzi po svaku cenu, bez obzira na njen kvalitet.

Gospodin Bojicic je takodje uveren da ni ovi potresi i obustava rada koja ce potrajati do ispunjenja minimuma uslova, isplate zaostalih zarada, nece "valjevski Kolarac" sputati u ostvarivanju obrazovnih, umetnickih i naucnih stremljenja.

B. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /