Subota, 7. jun 1997.

RASKOL NA IZBORNOJ SKUPSTINI UNIVERZITETSKIH PROFESORA I NAUCNIKA SRBIJE

Tajno sazvana skupstina pretvorena u javni skandal

Suprotstavljene grupe clanova Udruzenja odrzale paralelne skupstine i tako je stvoreno dva udruzenja. I jedno i drugo tvrdi da je jedino legitimno

Beograd.- Izborna skupstina Udruzenja univerzitetskih profesora i naucnika Srbije juce se pretvorila u incident kada je grupa profesora - za koju predsednik Udruzenja, prof. dr Predrag Djordjevic, tvrdi da nisu legitimni clanovi- htela da prisustvuje zasedanju. Ti profesori, pak, smatraju sebe legitimnim predstavnicima sekcija fakulteta koje su nedavno postale clanice udruzenja. Oni su se pobunili sto je sastanak tajno sazvan i kad im je obezbedjenje preprecilo put u prostorije koje su smatrale svojim, nastala je guzva, posle koje je ulaz deblokiran. Predsednik udruzenja tvrdi da se ne radi o clanovima, cak sumnja da su u grupi koja je, kako kaze, fizicki nasrnula i na njega- stipala ga za ruke i cepala kosulju - uopste i bili profesori univerziteta.

Epilog skandala, jer on to jeste za obe suprotstavljene grupe, je da su clanovi udruzenja na cijem je celu dr Djordjevic ipak odrzali Skupstinu, ali parlamentarnu sesiju imalo je i pedesetak clanova koji su proglaseni za nelegitimne prdstavnike. I jedni i drugi izabrali su clanove upravnog odbora.

"Poceli smo pet minuta do 12 i za pola sata usvojili izvestaj o radu i izabrali novi Upravni i Nadzorni odbor Udruzenja i Sud casti, objasnjava dr Djordjevic, koji priznaje da je clan SPS, toga se ne stidi, kaze i odgovorno tvrdi kako to nikad nije uticalo na odluke i rad udruzenja. On smatra da grupa ljudi, clanova opozicionih partija, pokusava da uvede politiku na univerzitet.

"Univerzitet mora da ostane izvan politike, on nece da bude sluga nijednog rezima ni vlasti, ali univerzitet nece biti ni poluga u borbi opozicionih partija u borbi za vlast i on nece to da bude, barem ovo udruzenje nece to da bude. Odbijamo da budemo uvuceni u opozicionu ili pozicionu borbu izmedju snaga koje se, normalno, kao politicke partije bore za vlast. A po nasem misljenju, to je na dnevnom redu. Mi moramo da radimo za univerzitet, studente, profesore, a ne da se borimo za vlast i da fizicki ugrozavamo zgradu i ljude", kazao je dr Djordjevic.

Odgovarajuci na novinarska pitanja, on je dodao da je "veoma iznenadjen agresivnoscu i pokusajem fizickog razracunavanja sa delegatima skupstine koji su vrlo ugledni profesori i naucnici u Srbiji". Na reci dr Djordjevica da je bio "fizicki ugrozen", reagovao je profesor Ekonomskog fakulteta, Goran Milicevic. Njegova opaska "da je kosulja dr Djordjevica cela i da on izgleda uredno", ostala je bez komentara.

"Profesor Djordjevic je sebe shvatio kao vlasnika udruzenja koji odlucuje ko kaze da bude clan. Nas to ne treba previse da zabrinjava posto mi jesmo clanovi udruzenja registrovani po Statutu, prema tome, mi ustvari ne priznajemo njega. On je nelegalan predsednik, s obzirom da mu je istekao mandat i nema pravo da saziva skupstinu, ni da bilo sta radi, cak i da je sve po normalnoj proceduri radjeno, a kamoli na ovaj nacin, kojim je sebe prakticno potpuno diskvalifikovao", kaze za "Nasu Borbu" upravo izabrani clan Upravnog odbora na paralelno odrzanoj skupstini, dr Mladen Lazic, profesor Filozofskog fakulteta- naglasivsi da on nije clan nijedne partije, niti je to bio od vremena kad je uveden partijski pluralizam.

O. Nikolic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /