Subota, 7. jun 1997.

DVADESET I SESTI DAN PROTESTA ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA SRBIJE

Obecanje vlade slaba garancija

Postoji nagovestaj da ce se strajk okoncati 13. juna, ako do tada bude isplacen drugi deo aprilske zarade i potpisan sporazum o "ostaloj dinamici"

Podrska strajku zdravstvenih radnika:
Dragoslav Avramovic, bivsi guverner NBJ i
protojerej stavrofor Blagoje Krupnikovic
juce na celu kolone "belih mantila"
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Sa pregovarackom ekipom Vlade Srbije dogovorili smo se da do kraja dana svim zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zastiti Srbije bude isplacena akontacija aprilske zarade. Iz filijale Republickog fonda zdravstvenog osiguranja novac je krenuo u filijale gradova u kojima zdravstvenim radnicima nije stigla akontacija aprilske zarade. Do kraja dana ispitace se sta je tacno bilo sa trecom ratom razlike naknade po osnovu uslova rada iz protekle godine i gde sve ona nije isplacena. Od ponedeljka krece isplata drugog dela aprilske zarade, a obecano nam je da ce biti okoncana do 13. juna. Ukoliko sve ovo bude ispostovano, toga dana sledi i potpisivanje naseg sporazuma sa predstavnicima vlade, a do tada nas strajk traje - kratak je jucerasnji raport Jasminke Kupresanin, predsednika Sindikata zdravstvenih radnika Beograda, sa pregovora izmedju strajkaca i predstavnika Vlade Srbije.

Jucerasnji pregovori otpoceli su pola sata po pocetku protestnog okupljanja sindikalnih predstavnika zdravstvenih i socijalnih radnika Srbije. Od 10 sati, kada je otpoceo protest pred Vladom Srbije, Nemanjina i raskrsnica ove ulice sa Ulicom Kneza Milosa bila je blokirana.

Pred zdanjem republicke vlade juce se okupilo oko dve hiljade zdravstvenih i socijalnih radnika iz Beograda, Kragujevca, Bora, Nisa, Sapca, Prokuplja, Subotice, Valjeva, Kikinde, Cacka, Panceva, Uzica, Kraljeva, Loznice, Banje Koviljace... Stalna "eskivaza" Krusevljana propracena je zvizducima i negodovanjem, a Vladi Srbije u nekoliko navrata upucen je pozdrav uzvicima: "Ua!", "Lopovi, lopovi!"

Kolonu je juce predvodio i protojerej stavrofor Blagoje Krupnikovic, duhovnik iz bolnice "Sveti Sava", koji je, u kratkoj izjavi za nas list, rekao da je i "on sam zdravstveni radnik i da ne moze da bude nezainteresovan za zivot lekara i bolnickog osoblja u ovako teskoj situaciji". Nakon sto su sindikalni predstavnici izasli iz zgrade vlade, kolona je krenula uobicajenom marsrutom - Nemanjinom, do Slavije, zatim put Ulice srpskih vladara, preko Terazija, Trga Republike, pa do Trga Nikole Pasica na kojem svakoga dana zavrse protestnu setnju.

Avramovic na celu kolone

Na pocetku Kolarceve ulice u malobrojnoj masi prolaznika stajao je i Dragoslav Avramovic, bivsi guverner NBJ. Kada su ga zdravstveni radnici primetili, poceli su da mu prilaze u grupama i pojedinacno, da ga grle, ljube i zahvaljuju mu se. Nekoliko najuzbudjenijih je i zaplakalo. "Avrame, Avrame!", "Ziveo, ziveo!" - orilo se Kolarcevom, dok su strajkaci pokusavali da bivseg guvernera uvuku u kolonu. Na kraju, Avramovic je pristao da stane na celo kolone i dvadesetak metara, do Trga Republike, predvodio oko dve hiljade zdravstvenih i socijalnih radnika Srbije.

Vidno neraspolozen da razgovara sa novinarima, Avramovic je kratko rekao: "Zdravstvo je u ocajnom stanju... Nema tu mnogo sta da se komentarise.

Na pitanje novinara kako komentarise to sto drzava nema para da isplati plate zaposlenima u javnoj sluzbi, Avramovic je odgovorio: "To samo po sebi dovoljno govori!"

Pred zgradom Ministarstva zdravlja, u Nemanjinoj 22, prolomilo se gromoglasno: "Ua!", u znak pozdrava nadleznima u resornom ministarstvu. Strajkace je, kao i prethodnog dana, predvodio automobil Klinickog centra sa oznakom crvenog krsta, bez obzira sto je direktor sluzbe obezbedjenja ove ustanove poveo disciplinski postupak protiv sefa voznog parka, jer je, navodno, neovlasteno omogucio strajkacima da koriste automobil. Tokom cele jucerasnje setnje, medicinari su podsecali gradjanstvo na razloge zbog kojih su vec dvadeset i sest dana u strajku, uzvikujuci: "Hocemo plate!", "Hocemo lekove!" Zgrade Skupstine i Predsednistva Srbije, pred kojima je bilo oko petnaestak policajaca, ovog puta bile su posebno pozdravljene zaglusujucim povicima:"Ua!" i "Dole, lopovi!"

Ekipa sindikalaca koja je regulisala saobracaj, trasirala je put strajkacima, upucujuci vozace, koji su i juce, bez ijednog incidenta i nervoze, skretali i propustali kolonu. Sa megafona su pocesto odzvanjale poruke zahvalnosti gradjanima koji su podrzali strajk zdravstvenih radnika: "Gradjani, Beograda, hvala vam na razumevanju!" Jedan stariji gospodin, koji nije bas pristalica strajka "belih mantila", glasno je komentarisao, psujuci i dobacujuci pojedincima u koloni. I on je, medjutim, dobio poruku sa megafona: "Pozdravljamo i one koji negoduju, ali ipak dolaze kod nas na lecenje!"

Napravivsi krug oko Trga Republike, strajkaci su dosli na Trg Nikole Pasica, na kome im se jos jednom obratilo rukovodstvo Republickog odbora sindikata (ROS) zdravstvenih i socijalnih radnika. Stevan Djordjevic, predsednik ROS, ponovio je epilog pregovora okupljenim strajkacima. Vladin pregovaracki tim cinili su, kao i proslog puta, potpredsednik vlade Slobodan Radulovic, ministar zdravlja Leposava Milicevic i ministar za rad, boracka i socijalna pitanja, Milivoje Stamatovic. Na nabrajanje imena clanova vladinog tima, strajkaci su odgovorili dugotrajnim zvizdanjem i uzvicima:"Hvala, lopovi, sto nam vracate nase!" - Predstavnici vlade su obecali da ce danas svi dobiti aprilsku akontaciju i trecu ratu razlike. Kad stignete kuci, pare ce vas cekati! - porucio je predsednik ROS zdravstvenim i socijlanim radnicima koji su na protest pristigli iz drugih gradova Srbije.

G. Djukic - S. Milicic

Nema vise setnji!

Od naredne nedelje zdravstveni radnici se vracaju na stari rezim strajka, odnosno strajkovace u ustanovama u kojima su zaposleni. U dogovorenim terminima javnost i clanstvo ce biti obavestavani o tempu kojim Fond za zdravstveno osiguranje isplacuje plate zaposlenima u Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /