Subota, 7. jun 1997.

IZRECENA PRESUDA BIVSEM PREDSEDNIKU VOJNOG SUDA U NISU

Osam meseci za "naknadno podmicivanje"

Beograd. - Za krivicno delo primanja mita u produzenom trajanju, juce je u beogradskom Vojnom sudu izrecena kazna zatvora od osam meseci i novcana od 4.251 dinara, uz naplatu sudskih troskova, Veljku Milicu, bivsem predsedniku Vojnog suda u Nisu. Za posrednistvo u tzv. naknadnom podmicivanju, Sacir Maksuti, poslasticar, osudjen je na 10 meseci zatvora i sa 10.000 dinara. Prvooptuzeni Milic i treceoptuzena Slavica Marinkovic, sluzbenica niskog Vojnog suda, oslobodjeni su za navodnu proneveru sudskih troskova, zbog nedostatka dokaza.

Optuznica protiv doskorasnjeg predsednika Vojnog suda u Nisu usledila je nakon njegovog insistiranja da organi vojne bezbednosti u tom gradu vrate 49.000 maraka oduzetih od vukovarskih zarobljenika. Na osnovu toga Milic je tokom sudjenja uporno tvrdio da se radi o montiranom procesu. Vojni tuzilac je teretio Milica i Maksutija da su zajedno omogucili, umesto zatvorskih, uslovne i novcane kazne za nekoliko Albanca osudjenih zbog izbegavanja vojne obaveze.

Obrazlazuci presudu predsednik sudskog veca, pukovnik Radomir Gojovic, rekao je izmedju ostalog da je rec o korupciji drzavnih sluzbenika. On je prakticno prihvatio iskaze optuzenih i svedoka iz istraznog postupka, ocenivsi da su te izjave bile verodostojne za razliku od ovih izmenjenih u toku glavnog pretresa.

Povodom svedocenja o torturi u toku te iste istrage, Gojovic je konstatovao da to jesu li organi unutrasnjih poslova "grublji ili nezniji zavisi od njihove kulture, organizacije sluzbe, ali i od ponasanja okrivljenih". On se pozvao na, kako je rekao, neoboriv dokaz - spisak osudjenih Albanaca nadjen kod Sacira Maksutija.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /