Subota, 7. jun 1997.

VUK DRASKOVIC, PREDSEDNIK SPO

Nemam nista protiv izmene dva clana saveznog Ustava

Beograd. - Pravo je Socijalisticke partije Srbije da istakne svog kandidata za predsednika savezne drzave, a Srpski pokret obnove niti moze niti zeli da odredjuje kadrovsku politiku SPS- a, kaze se u jucerasnjoj izjavi Vuka Draskovica i dodaje:

"Logicno je, medjutim, bilo ocekivati da ce SPS za svog kandidata za predsednika savezne drzave odrediti gospodina Slobodana Milosevica, prvog coveka te partije, pogotovu zbog toga sto po Ustavu Srbije gospodin Milosevic nema pravo da se, po treci put zaredom, kandiduje za predsednika nase republike. Licno, nemam nista protiv izmene dva clana saveznog Ustava, kako bi predsednika SR Jugoslavije birali gradjani, na neposrednim i tajnim izborima, a ne poslanici saveznog parlamenta. Smatram da je takav nacin izbora demokratskiji i verujem da bi gospodin Milosevic izgubio na takvim izborima, jer bi glasaci dali poverenje kandidatu demokratske opozicije u Srbiji.

Ukoliko ne dodje do tih sitnih promena saveznog Ustava, gospodin Milosevic ce za sefa savezne drzave biti izabran glasovima poslanicke vecine srpskih i crnogorskih socijalista, a njegov eventualni protivkandidat nece imati nikakvu sansu.

Zbog garancija Crnoj Gori da ce sledeci predsednik savezne drzave obavezno biti iz te republike, trebalo bi usvojiti ustavni amandman koji ce precizirati da kandidate za sefa SR Jugoslavije odredjuju politicke stranke iz Srbije, kad Srbiji pripada ta funkcija, a da vec u sledecem mandatu kandidata za predsednika savezne drzave odredjuju politicke stranke iz Crne Gore".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /