Ponedeljak, 9. jun 1997.

FRANJO TUDJMAN "VOZOM POBEDE" STIGAO U VUKOVAR

Hrvatska nece dozvoliti povratak svih izbeglih Srba

Nema govora o tome da se vrati svih 150 ili 200 hiljada Srba, pa da imamo ponovo razdor i rat. Srbima u istocnoj Slavoniji bice omogucen povratak kucama u druge delove Hrvatske, izjavio hrvatski predsednik

Vukovar, Beta-FoNet. - Predsednik Hrvatske Franjo Tudjman izjavio je juce u Vukovaru da svim Srbima koji su izbegli iz Hrvatske nece biti dozvoljen povratak. "Hrvatska ce iz humanitarnih razloga resavati pojedinacne slucajeve ljudi, Srba, koji su izbegli iz Hrvatske, usprkos tome sto sam ih ja osobno kao predsednik drzave pozivao da ostanu", rekao je hrvatski predsednik na predizbornom skupu u Vukovaru. "Ali, razume se, ne moze biti govora da se svih 150 ili 200 hiljada vrate, pa da ponovo imamo razdor i rat", istakao je predsednik Tudjman. On je, medjutim, prvi put javno rekao da ce srpskim izbeglicama koje se nalaze u istocnoj Slavoniji, ukoliko to zele, biti omogucen povratak kucama u druge delove Hrvatske, od zapadne Slavonije do Knina.

Predsednicki predizborni miting

Vukovar, FoNet. - Tudjman je pozvao sve zupanije da svaka od njih preuzme na sebe obnovu bar jednog objekta u Vukovaru. Najavio je obnovu i obecao svim gradjanima Hrvatske skoro bogatstvo i blagostanje. Time je pretvorio ovu manifestaciju u obican predizborni miting kakvog drugi predsjednicki kandidati ne mogu ni sanjati. Iskoristio je i televizijski prijenos da jos jednom optuzi opoziciju da zeli unistiti zemlju, nazivajuci ih "Judinim sinovima".

Hrvatski predsednik je ponovio da se vise nece praviti nikakve liste ratnih zlocinaca. "Ja kao predsednik, i hrvatska vlada, dali smo opstu amnestiju za sve one koji nisu pocinili ratne zlocine, koji nisu okrvavili svoje ruke i budite uvereni da nikakvih daljih lista za sudske progone nece biti".

On, medjutim, nije, kako je to ocekivala srpska strana, najavio suspenziju liste od 148 ljudi koje je hrvatska vlada izuzela od Zakona o amnestiji. Zelimo dati sva gradjanska i etnicka prava svim Srbima koji zele ostati, koji priznaju Hrvatsku, naglasio je hrvatski predsednik vise puta tokom svog izuzetnog obimnog obracanja govora, odrzanog na zeleznickog stanici u Vukovaru.

Tudjman je ostro demantovao ocenu koje je na skupu prethodno izrekao predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirovic, da Hrvatska tek treba da dokaze da je demokratska drzava, isticuci da je Hrvatska vec demokratska drzava. Predsednik Tudjman se zahvalio prisutnom sefu prelazne administracije UN u istocnoj Slavoniji Zaku Klajnu na svim njegovim naporima u pravcu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i ponovio ocenu da se mandat Untaesa primakao kraju. Klajn je, prethodno, u uvodnom govoru, porucio Franji Tudjmanu da ce njegovo danasnje obracanje u Vukovaru imati istorijsku tezinu.

Kamenovan Tudjmanov voz

Vukovar, Beta. - Nekoliko desetina Srba iz istocne Slavonije bacilo je kamenje na voz u kome se nalazio hrvatski predsednik Franjo Tudjman, javlja Frans-pres. Incident se dogodio juce u 15.10 casova, dok je voz u kome se nalazio Tudjman napustao Vukovar, na putu ka obliznjim Vinkovcima. U incidentu nije bilo povredjenih.

Na podrucju Borovog Naselja, kamenovan je i drugi voz, u kome su se nalazili ucesnici prigodnog kulturno-umetnickog programa odrzanog na zeleznickoj stanici u Vukovaru. Tom prilikom polomljena su stakla na tri vagona, dok su tri osobe lakse ranjene.

Poseta hrvatskog predsednika porusenom gradu, "Vlakom za Vukovar", trajala je oko sat i po vremena i odvijala se, pod izuzetno jakim obezbedjenjem, iskljucivo u okviru porusene zeleznicke stanice Vukovar.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /