Ponedeljak, 9. jun 1997.

STRAJK ZDRAVSTVENIH I SOCIJALNIH RADNIKA USAO U PETU NEDELJU

Potpisivanje sporazuma sa vladom tek posle isplacene aprilske zarade

Beograd. - Generalni strajk zdravstvenih i socijalnih radnika danas ulazi u petu nedelju. Ako je suditi po izjavama sindikalnih celnika, nastavice se, najverovatnije, do poslednjeg radnog dana ove nedelje kada bi trebalo da bude isplacen drugi deo aprilske zarade zaposlenima u ovim delatnostima. Ta isplata trebalo bi da krene danas. Naime, minulog petka, pregovarackoj ekipi zdravstvenih i socijalnih radnika, predstavnici vlade Srbije obecali su da ce prvi deo akontacije aprilske plate, kao i treca rata naknade po otezanim uslovima rada iz protekle godine, zaposlenima biti isplaceni do kraja radnog dana. Prvi deo akontacije aprilske zarade, kako smo nezvanicno saznali, isplacen je, ali naknada za uslove rada nije. Sindikalisti se nadaju da ce ovaj deo obecanja vlada ispuniti danas.

Prema recima celnika Strajkackog odbora, sindikalna pregovaracka ekipa nije minulog petka parafirala sporazum sa predstavnicima republicke vlade, posto, kako nam je rekla Jasminka Kupresanin, celnik Strajkackog odbora zdravstvenih radnika Beograda, "zelimo da vidimo da li ce vlada do kraja ispostovati dogovor, odnosno u roku isplatiti aprilsku zaradu i razliku po uslovima rada iz prosle godine."

Sto se tice ovonedeljnog "scenarija" nastavka strajka, dogovor sindikalista je da ce on do daljnjeg ostati "zatvoren" po ustanovama, odnosno da nece biti protesta pred zgradom Vlade Srbije, kao ni protestnih setnji gradskim ulicama. Zdravstveni i socijalni radnici nastavice strajk, tako sto ce raditi po praznicnom i vikend radnom vremenu, odnosno postovati minimum procesa rada. Sindikalisti su posebno naglasili da niko od zdravstvenih i socijalnih radnika, kao ni neka od ustanova, nije izasla iz strajka.

Jedna od poruka strajkaca je da ce ove nedelje biti izdavana lekarska uverenja za skolsku decu, kako ne bi bio ugrozen upis u skole. Lekari ce se za ovaj posao organizovati tako sto ce, svakog dana, neko od strajkaca biti angazovan na tom poslu.

S. M. - G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /