Ponedeljak, 9. jun 1997.

PRVA REDOVNA SKUPSTINA SDU

Zarko Korac predsednik

Socijaldemokratska unija najavljuje novi politicki blok. Usvojen Program i Statut partije

Beograd. - Posle godinu dana postojanja Socijaldemokratska unija odrzala je u subotu prvu redovnu Skupstinu, na kojoj su izabrani organi stranke i usvojeni Program i Statut. U Glavni odbor stranke izabrano je dvadeset clanova, a najvise glasova za predsednika stranke dobio je Zarko Korac.

Predsednik Korac je govorio o projekciji strateskih opredeljenja SDU i rekao da u Srbiji postoji "podjednaka opasnost i od levog i od desnog totalitarizma". On je istakao da aktuelna vlast i njeni sateliti moraju "priznati svu pogubnost nacionalisticke politike, koja je donela rat na prostorima bivse SFRJ" i dodao da sve "takozvane demokratske snage proturaju tezu o "demokratskom nacionalizmu", koji ne postoji niti moze da postoji".

SDU ce raditi na stvaranju treceg politickog bloka u Srbiji, koji bi bio na poziciji izmedju levih snaga i koalicije "Zajedno", a kao moguci politicki partneri pominju se Demokratski centar, Stranka demokratske akcije Rasima Ljajica, kao i clanice koalicije "Vojvodina".

- Opoziciona scena je u katastrofalnom stanju, jer su stranke medjusobno duboko suprotstavljene pronalazenjem lidera, istakao je Korac i ocenio da su "mnoge sanse za demokratski preobrazaj potrosene uzalud ". SDU smatra da pokretanje i intenziviranje dugorocnih, slozenih i mukotrpnih procesa demokratske transformacije Srbije, razvoj civilnog drustva i socijalne trzisne privrede zahtevaju racionalno resenje tragicnih posledica rata i raspada bivse Jugoslavije, odstranjivanje svih uticaja nacionalizma na drzavnu politiku i stvaranja uslova za normalnu individualnu i drustvenu egzistenciju i razvoj. Jedan od najbitnijih ciljeva SDU je i ukidanje svih oblika represije i resavanje kosovskog problema sporazumom sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca. Ta stranka trazi "hitnu i punu normalizaciju odnosa svih novostvorenih drzava na tlu bivse Jugoslavije i njihove dobrosusedske odnose i saradnju".

Prema usvojenom Statutu stranke u SDU ce moci da se obrazuju frakcije, za sta je potrebno najmanje 20 clanova koji imaju posebno misljenje u pogledu realizovanja Programa stranke.

Odata pocast Miladinu Zivoticu

Na skupstini je minutom cutanja odata pocast nedavno preminulom prof. dr Miladinu Zivoticu, jednom od osnivaca stranke. Jednoglasno je odluceno da se clanska karta SDU sa brojem jedan, posthumno dodeli njegovoj porodici.

Skupstini SDU, odrzanoj u subotu u sali opstine Stari grad, prisustvovali su predstavnici srodnih partija iz Madjarske, Austrije, grckog PASOK, Socijaldemokratske unije Hrvatske i Unije bosanskohercegovackih socijaldemokrata, kao i predstavnici Srpskog pokreta obnove, Koalicije "Vojvodina", Gradjanskog saveza Srbije, Nove demokratije, Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i pojedinih nevladinih organizacija.

J.Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /