Ponedeljak, 9. jun 1997.

GSS POZIVA PARTNERE DA SE VIDI DA LI KOALICIJA "ZAJEDNO" JOS POSTOJI

Susret za pomirenje ili rastanak

Gradjanski savez Srbije pozvace Srpski pokret obnove i Demokratsku stranku da sledece sedmice odrze bilateralne razgovore (GSS - SPO, GSS - DS) kako bi se u "otvorenim, iskrenim razgovorima" utvrdilo da li koalicija "Zajedno" jos postoji. Naglasavajuci potrebu postojanja koalicije, predsednica GSS Vesna Pesic je, na konferenciji za novinare, odrzanoj neposredno posle subotnje sednice Glavnog odbora stranke, rekla da jos uvek veruje da ce najavljena misija "utvrdjivanja cinjenicnog stanja koja ima i posrednicki karakter dati pozitivni rezultat".

"Ako postoji mogucnost da se izglade nesporazumi sve cemo uciniti da se sazove Predsednicki savet", rekla je Pesic. U suprotnom, objasnila je, treba mirno i racionalno primiti k znanju da koalicija ne moze da se odrzi jer nema smisla da se produzava nenormalno stanje koje u njoj postoji.

Nema dovoljno ubedljivih razloga koji bi doveli do rusenja "Zajedno" za ciji je opstanak GSS ulozio velike napore, naglasila je Pesic. "Samo totalna neodgovornost i politicko slepilo" mogu da pristanu na rusenje ove politicke alternative cijim bi nestankom na politickom polju ostale samo Socijalisticka partija Srbije i Srpska radikalna stranka, koje su inace, odgovorne "za veliku nesrecu nase drzave i naroda."

Inicijativa kao opomena

Najavom poziva predsednicima koalicionih stranackih partnera za bilateralne susrete, opozvan je i nedavni predlog GSS za odrzavanje Predsednickog saveta koji je, kako je izgledalo, trebao da se odrzi kao susret Pesic-Djindjic.

Inicijativa za odrzavanje Saveta je predstavljala neophodnost da se stavi na znanje javnosti da je potrebno odrzavanje Saveta, kao i da se opomene onaj ko treba da ga zakaze, objasnila je Pesic.

Osnovni uzrok krize u "Zajedno", kako je rekla Pesic, je "poigravanje sa izbornom voljom gradjana". Glasajuci za kandidate u opstinama i gradovima gradjani, objasnila je Pesic, u najvecem broju nisu znali za koju stranku iz koalicije "Zajedno" glasaju osim ako nisu bile u pitanju neke izuzetno poznate licnosti na listi, vec su glasali za nju kao koaliciju. Medjutim, rekla je, kada su pokradeni mandati vraceni pocele su "igre moci oko dominacije i materijalnih interesa".

Nema vise vremena za javne rasprave i nesuglasice, opomenula je Pesic i rekla da ukoliko se nastavi sa takvim ponasanjem i odmah ne odrzi Predsednicki savet, GSS ce proceniti da je to stanje u interesu rezima i kao postena i principijelna stranka nece biti ni njegov indirektni saradnik. "Vodicemo brigu o sopstvenom identitetu i povuci crvenu crtu preko koje mi vise necemo prelaziti".

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /