Ponedeljak, 9. jun 1997.

KONSTITUISANO SRPSKO NACIONALNO VIJECE U HRVATSKOJ

Ostanak i opstanak nacionalnog identiteta

Zagreb, Beta. - U Zagrebu je na sednici Saveza srpskih organizacija konstituisano Srpsko nacionalno vijece (SNV) u Hrvatskoj.

Predsednik Saveza srpskih organizacija Milorad Pupovac je kao tri najvaznija zadatka SNV istakao osiguranje ostanka i opstanka srpskog naroda u Sremsko-baranjskoj oblasti, u skladu sa svim potpisanim medjunarodnim dokumentima, ocuvanje nacionalnog identiteta Srba koji zive u hrvatskim gradovima i stvaranje uslova za povratak svih proteranih Srba. To telo bi, pored Zajednickog veca opstina i Samostalne demokratske srpske stranke, trebalo da postane jedan od osnovnih cinilaca u zastiti interesa i prava srpskog naroda u Hrvatskoj.

Novoizabrani pomocnik hrvatskog ministra prosvete Adam Grubor je kao prioritetnu aktivnost SNV odredio "istrajavanje na srpskom obrazovnom programu kao osnovnom ciniocu ocuvanja nacionalnog identiteta". Predsednik Srpskog kulturnog drustva "Prosvjeta" Slobodan Uzelac naglasio je da SNV treba da artikulise ne samo politicke, vec i ekonomske, kulturne, prosvetne i verske interese Srba u Hrvatskoj. On je takodje predlozio da se oformi tim koji ce obici sva mesta u SR Jugoslaviji, odnosno kolektivne smestaje u kojima zive prognani Srbi, i sagledati uslove njihovog zivota, kao i mogucnost povratka u zavicaj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /