Ponedeljak, 9. jun 1997.

ZALBENO VECE ODBACILO ZALBU DRAGANA OPACICA

Lazni svedok se vraca u Sarajevo

Opacic koji je osudjen na desetogodisnju robiju zbog ratnih zlocina, lazno svedocio u slucaju Tadica. Tribunal odbio zahtev odbrane da se Opacic ne vraca u Sarajevo zbog opasnosti da bi mogao biti izlozen sikaniranju

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Nakon deset meseci provedenih u Pritvorskoj jedinici haskog Tribunala, Dragan Opacic, lazni svedok "L" koji je na procesu Dusku Tadicu tvrdio da je zajedno sa optuzenim ubijao i silovao u logoru Trnopolje, vraca se u Sarajevo, na dosluzenje zatvorske kazne (10 godina) koja mu je izrecena zbog ratnih zlocina. Zalbeno vece Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju odbacilo je zalbu njegovog branioca, Branislave Isailovic, kojom se trazilo da se Opacic ne vraca u Sarajevo "barem dok nadlezne vlasti BiH ne odluce o reviziji njegove presude", a zbog bojazni da bi u bosanskim zatvorima njen klijent mogao da bude izlozen sikaniranju. Prvo, zato sto je Srbin te, drugo, zato sto je optuzio bosanske vlasti da su ga naterale na lazno svedocenje. Ta Opaciceva optuzba je, inace, odbacena u istrazi tuzilastva kojom je utvrdjeno da bosanske vlasti ne snose nikakvu odgovornost za njegovo lazno svedocenje.

Zalbeno vece je odlucilo da Opacic, zapravo, i nema pravo na zalbu, buduci da nju po pravilima Tribunala mogu da podnesu iskljucivo osudjeni i tuzilac. Ipak, kako se navodi u saopstenju Tribunala, u interesu pravde je odluceno da panel trojice sudija Zalbenog veca (predsednik Kaseze, te sudije Li i Jan) razmotri da li se na Opacica mogu primeniti one odredbe pravila kojima se omogucavaju zalbe u preliminarnom postupku. Njihov je zakljucak da se ni ta pravila ne mogu primeniti u ovom slucaju, buduci da Opacic nije "strana u sporu", dakle ni optuzeni ni tuzilac, vec samo svedok. Opacic je, istina, mogao postati "strana" - da je tuzilac odlucio da protiv njega podigne optuznicu zbog laznog svedocenja pod zakletvom - ali to nije ucinio zakljucujuci da njegov slucaj nije "prikladan" za takvu proceduru.

Odbacujuci Opacicevu zalbu, panel sudija Zalbenog veca je usvojio i jedan dalekosezniji zakljucak, od znacaja za buducu zalbenu proceduru pred Medjunarodnim krivicnim sudom. Zakljucio je, naime, da bi svaka drugacija odluka (u slucaju Opacic) otvorila vrata zalbenog postupa svima koji nisu strane pred Tribunalom: svedocima, pravnim savetnicima, licnostima ili organizacijama pozvanim da pred Sudom nastupe u svojstvu "amicus curiae", pa cak i pojedincima u publici koji mogu da budu nezadovoljni nekom odlukom Sudskog veca. A to se, zakljuceno je, ne sme dopustiti: Tribunal ima ogranicenu zalbenu jurisdikciju na koju se ne mogu pozivati oni koji nisu strane u sporu, tj. sudskom postupku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /