Ponedeljak, 9. jun 1997.

U BANJALUCI ODRZANA CETVRTA SESIJA CIVILNOG DIJALOGA

Prognanici sami odlucuju o povratku

Banjaluka. - Polemika izmedju onih koji smatraju da ce se kucama vratiti tek 10 do 20 procenata izeglica na podrucju bivse Jugoslavije i onih koji tvrde da ce ih biti znatno veci broj, obelezila je cetvrtu sesiju Civilnog dijaloga Bosna-Hrvatska - SR Jugoslavija odrzanu u subotu u Banjaluci. Dijalog su, inace, pre godinu dana pokrenuli Beogradski krug, Forum gradjana Tuzle i Antiratna kampanja iz Zagreba.

Zarko Puhovski iz Hrvatskog helsinskog odbora, glavni pobornik prvog stava je rekao da je u brojnim kontaktima sa prognanicima uocio da ogroman broj njih ne zeli natrag i da im se ne moze nametati totalitarni model: "Ja znam da sta je za vas dobro a to je da se vratitte".

Replicirajuci Puhovskom, Gajo Sekulic iz sarajevskog "Kruga 99" je istakao da je takodje totalitarno nametati vecem delu prognanika volju pojedinaca ili grupa koje se ne zele vratiti i istakao da jos uvek ne postoje uslovi u kojima ce pojedinci moci da sami slobodno odlucuju o svom povratku. Isticuci da je opasno licitirati koliko ce se ljudi vratiti svojim kucama, Sejfudin Tokic, predsednik bosanske Vlade u sijenci je dodao da angazman na povratku svih mora biti poruka subotnjeg skupa.

Na subotnjoj sesiji je dogovoreno da se u Civilni dijalog ukljuce sve balkanske zemlje i da se formira radna grupa te institucije koja ce stalno raditi. Skupu je, inace, prisustvovalo vise od pedeset predstavnika nevladinih organizacija i opozicionih partija iz Bosne, Hrvatske, Srbije i medjunarodnih organizacija angazovanih u bivsoj Jugoslaviji, medju kojima su Zdravko Grebo, Vehid Sehic, Senka Nozica, Boro Bjelobrk, Miodrag Zivanovic, Lino Veljak, Suhreta Dumanic, Fuad Stankovic, Ljubo Babic, Stasa Zajevic. Organizator subotnje sesije bila je banjalucka kancelarija Helsinskog parlamenta gradjana.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /